Какъв е характерът на децата според реда на раждането им

Какъв е характерът на децата според реда на раждането им
Снимка: Thinkstock

Със сигурност сте чули от някого, че най-голямото дете в семейството има тенденция да бъде много отговорено към света, а децата, които нямат братя и сестри, е много по-вероятно да бъдат егоисти и взискателни.

Време е да разберем дали това са просто стереотипи или наистина е вярно, че редът, в който сме родени в семейството, може да повлияе на нашата личност?

Представяме ви отговора на този интригуващ въпрос.

Теорията за това започва в края на 1920 с Алфред Адлер, приятел и колега на Зигмунд Фройд. Адлер смята, че редът, в който сме родени в семейство по своята същност отразява нашата личност.

Първородното (най-голямото) дете.

Според Адлер най-голямото дете има тенденция да бъде консервативен, доста добре ориентиран и предразположен към лидерството човек. Тези деца често поемат отговорност за техните по-малки братя и сестри.

Второто (средното) дете.

Те често се борят да надминат техните по-големи братя и сестри. Темпът на развитие им е по-висок. Вторите децата в семейството често са склонни да бъдат амбициозни и рядко са егоистични. Те са и по-склонни да определят необосновано високи цели за себе си.

Снимка: Thinkstock

Последното (най-малкото) дете. 

По правило най-малкото дете получава много грижи и внимание от страна на родителите и дори от по-големите братя и сестри. Ето защо те се чувстват по-малко опитни и дори независими.

И все пак те обикновено са силно мотивирани да надминат своите по-големи братя и сестри. Много често те постигат голям успех и печелят признание в избраната от тях област. Те стават най-бързите състезатели, най-добрите музиканти, или най-талантливите художници. Най-малките деца в семейството са склонни да бъдат много общителни, макар че повечето пъти са по-безотговорни и несериозни, отколкото по-големите деца.

Снимка: Thinkstock

Единственото дете. 

Без никакви братя и сестри, с които да се конкурира, единственото дете често се конкурира с неговия или нейния баща. Те също очакват глезене и защита от всички останали.

Зависимост и егоцентризъм са водещите качества на този стил на живот. Единственото дете често е трудно да взаимодейства с връстниците си. Много деца, които нямат братя и сестри, стават перфекционисти и са склонни да постигат целите си на всяка цена.

Снимка: Thinkstock

Kак това се отразява на личността?

Друго проучване доказва, че поредността на раждането влияе на личността. Изследователи анализират личностни черти на 377,000 гимназисти в САЩ.

Първородните деца обикновено са склонни да бъдат по-честни и доминиращи. Въпреки това, те са по-малко устойчиви на стрес. Вторите деца са склонни да бъдат по-съвестни и усърдни. Най-малкото дете в семейството е по-вероятно да бъде открито и общителен. Децата, които нямат братя и сестри, често са нервни, но те също са доста социални.

Още полезни и интересни теми за родителството:

Родиха ли шведските толерантни родители едно поколение деца-чудовища?

Приемаме го в големи количества, но тялото не го усвоява: истината за най-скъпия витамин Б12

Какво да правим когато детето се тръшка

Златните правила на родителите от Гърция: как да отглеждате щастливи деца?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти