Какво трябва да знае бременната с близнаци

Какво трябва да знае бременната с близнаци
Снимка: netinfo

Във всички култури се приема, че раждането на близнаци е голяма благословия и късмет. Това наистина е така, но често бременността с повече от едно дете е трудна за майката.

Причини за многоплодна бременност има няколко. Една от тях е наследствеността, а друга стимулиране на овулацията при асистираната репродукция. През последните години към причините се добавя и този метод, когато под влиянието на медикаменти се получава множествена овулация и по няколко оплодени яйцеклетки се реимплантират обратно в маточната кухина.

Какво обаче трябва да очаква една жена, бременна с две или повече деца?

Първоначално, след като стане ясно, че става въпрос за многоплодна бременност, родителите и всички около тях са много щастливи и развълнувани.

Майката може да усети много по-изострени странични ефекти на бременността - наддаване на повече килограми, по-силно гадене сутрин и непоносимост към някои храни, по-сериозни болки в кръста и задъхване, когато коремът вече наедрее и тн. Понякога бременните са и с по-високо кръвно и е много вероятно да родят по-рано - ако нормалната бременност продължава 38-42 седмици, при близнаците оптималният период е 37-39.

Анемията при бременните е два пъти по-честа, отколкото при бременните с едноплодна бременност. Възможност един от плодовете да загине, което е известно като синдром на "изчезналия близнак", но обикновено това се случва до края на първото тримесечие.

При еднояйчните плодове може да се развие синдром, при който притокът на кръв между тях е неравномерен и води до проблеми в тяхното развитие. Много по-честа е неправилната позиция на бебетата в матката. Това многократно увеличава възможността за оперативно раждане. Плацентата заема по-голямо място и това повишава риска за майката от по-обилни кръвотечения след раждането.

Бременната с близнаци трябва да е особено внимателна за здравето си, да не подценява състоянието си и да посещава редовно консултации. Трябва да приема повече фолиева киселина, калий, калции и всякакви хранителни вещества, тъй като в нея растат два или повече организма. Това обаче не оправдава непрестанното тъпчене с всякаква храна. Консултиращият лекар може да определи от какви точно хранителни продукти има нужда бременната и какво и в какви количества трябва да приема.

Често на жените с многоплодна бременност се налага повече да лежат и почиват, но това разбира се, е строго индивидуално. Ако се чувствате силна, спокойна, здрава и нямате някакви проблеми, никой не бива да ви спира да се движите. Все пак вие сте бременна, не болна.

Що се отанся до самото раждане, многоплодната бременност може да завърши с раждане по естествен път, при положение, че бебетата са разположени правилно, теглото им е в границите за близнаци, няма изразена незрялост и лекарят не е препоръчал друго.

Проблеми могат да се появят и след раждането на първия близнак по естествен път - изпадане на пъпната връв, заемане от втория плод на косо или напречно положение, влошаване на състоянието на още неродения близнак.

Оперативната намеса за бързо (не брутално!) завършване на раждането носи определен травматичен риск за втория плод и за майката. Това са все възможни заплахи, които не са правило и може да не се случат.

При бременност с три и повече плодове се предпочита цезарово сечение.

И помнете - не бива сами да си внушавате лоши мисли, позитивното мислене е най-важно и винаги помага. Ако сте неспокойни по време на бременността и раждането, това само ще навреди на вас и децата ви.

Ключът е в спокойствието, правилното дишане, подкрепата от любимия и вярата, че всичко ще протече по възможно най-добрият начин.

Споделете ни вашите истории на Edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти