Какво тревожи българските тийнейджъри?

Какво тревожи българските тийнейджъри?
Снимка: Thinkstock

Независимо, че съвременните родители са разделени само с едно поколение от днешните тийнейджъри, ще се изненадате колко различни са проблемите, пред които се изправят младите хора днес.

Понякога зад импулсивното, често влудяващо и безразсъдно поведение на тийнейджъра до нас, се крие цяла вселена от несподелени притеснения, десетки часове онлайн комуникация с връстниците, сложни ритуали за приемане в различни социални кръгове и въпроси, за които никога няма да дръзнат да попитат своите родители. 

За да разберем по-добре детето до нас, което постепенно се превръща в завършена и самостоятелна личност, както и да избегнем обичайните конфликти при подрастващите, е най-добре да обърнем внимание на проблемите, които вълнуват тийнейджърите. Да надникнем в онези емоции, които не винаги имат външен израз, но вълнуват дълбоко нашето дете.

Така, въоръжен със знание и търпение, всеки един родител би бил много по-пълноценен, оказвайки подкрепа на детето си, в едни от най-вълнуващите, но и трудни години от живота му.

Тук идва и трудната част – да си отговорим на въпроса „Какво вълнува тийнейджърите днес?“

По мнение на Витали Фомин, фасилитатор на образователни семинари за тийнейджъри -  Тийн Инсайт (Teen Insight), основните теми, които безпокоят днешните младежи, най-често са свързани с взаимоотношения им с родители, приятели и съученици.

Младите хора живо се вълнуват от своята бъдеща реализация в живота, свързана с избора на университет и кариера, които да им осигури най-вече независимост и финансова стабилност.

Един от най-важите въпроси, който често може да бъде използван, като обяснение за честата смяна в настроенията на нашето дете,  е свързан с мнението на околните и най-вече на връстниците им за тях, както за личността им, и най-вече при подрастващите девойки за външния им вид.

Ярък пример за това са превърналите се в световен феномен клипове „Pretty or ugly”, в които млади момичета търсят валидация на своята красота. „Красива или грозна съм?“, пита миловидна на вид тийнейджърка. „Моля ви, бъдете честни – казва с надежда в гласа - защото много хора казват, че съм грозна“. Видеото, което е видяно над 120 000  пъти и има над 2000 коментара (голяма част, от които негативни), е показателно за чувствителната натура на тийнейджърите и острата нужда от признание и социализация.

Често тийновете предпочитат да споделят проблемите си със целия свят, чрез социалните платформи, отколкото със своите родители. Така те се превръщат в лесна жертва на онлайн тормоз, който може да травматизира завинаги нежната психика на младия човек.

Обезпокояващи са резултатите от проучване на Националния център по безопасен Интернет към Фондация „Приложни изследвания и комуникации”, проведено в България, според което почти половината от тийнейджърите (45%), предимно момичета, са били обект на онлайн тормоз. Данни от проучването сочат, че ако са били жертви на Интернет посегателство 51% от младите хора не казват на никого, 40% се обръщат към приятелите си. Само 6% се обръщат към възрастни като родители, учители и други професионалисти.

Как да преминем тази невидима, но солидна бариера, в отношенията си с нашето дете и да му помогнем да се превърне в пълноценна и завършена личност?

„Не ги подлагайте на натиск, а оставете децата сами да изберат времето и мястото за да споделят какво ги вълнува – препоръчва психологът Витали Фомин – Научете се да вярвате на вашия тийнейджър, тренирайте спокойствието си и поддържайте вътрешния си баланс.

Обичайте себе си и вашето дете, без да съдите нито себе си, нито него и най-вече -  допълва психологът от Teen Insight - погрижете се за себе си, така че да можете да се грижите по най-добрия начин за младия човек в дома си. Научете се да уважавате техния избор, независимо дали се отнася до поведение, приятели или външен вид.“.

За света тийнейджърите можем да говорим много. Няма универсална формула, която да ни помогне да решим всичките им проблеми. И макар, като родители, да искаме да ги предпазим от всяка една заплаха, не трябва да забравяме, че те са част от личностното им израстване и понякога трябва ги оставим да водят някои от битките си сами, но винаги да сме сигурни, че имат нашата цялостна подкрепа в живота си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти