Какво ще научи детето ми онлайн?

Какво ще научи детето ми онлайн?
Снимка: Thinkstock

Днес, когато информацията ни залива отвсякъде, а интернет е едно безбрежно море от възможности, новини, факти и мрежи от хора, всеки родител е изправен пред въпроса “Какво ще научи детето ми онлайн?“

Този въпрос има различни решения и те могат да бъдат верни за всяко отделно семейство. Инсталирането на програма за родителски контрол или пък регулирането на времето в интернет са само две от тях, подходящи за по-малките деца. Как обаче да разширим хоризонта на децата, благодарение на необятната информация, до която могат да достигнат?

Една от основните функции, които изпълнява мрежата, е споделянето. Аргументите, че споделяме твърде много и твърде лични неща или пък напълно ненужни факти, имат своите основания, но с този текст ще се опитаме да ви върнем към силата на позитивните послания. Защото те наистина могат да допринесат за нашата творческа нагласа, за вярата ни в добротата, за гражданската ни позиция.

И не на последно място, за изграждане на представа в децата, как самите те могат да допринасят за положителното развитие на обществото. Затова ви представяме две публикации, които получават споделения от стотици хиляди хора и имат силата да ни накарат да се замислим:

• Швейцарската организация “Pro Infirmis”, която работи за равностойно участие на хората с увреждания във всички сфери на социалния живот, по случай 3 декември, Международния ден за хора с увреждания, провежда специална кампания. Тя се случва на витрините на един от скъпите магазини в центъра на Цюрих, но  благодарение на интернет се разпространява до милиони хора по целия свят. Вижте манекените, създадени по образ на реални хора, на този линк.

• Тази снимка не само обикаля виртуалното пространство и събира възхищението, но и буди поводи за размисъл. На нея се вижда как млад мъж от афроамерикански произход е заспал върху рамото на съвсем непознат възрастен мъж, носещ еврейска ермолка. Снимката е направена в метрото от страничен наблюдател, който силно се впечатлява от постъпката на мъжа с еврейски произход. Питайки го дали иска да събуди младежа, за да не го притеснява, мъжът отвръща “Нека спи. Сигурно е имал дълъг ден. Всички знаем какво е.”

Как обаче да разширим хоризонта на децата благодарение на необятната информация, до която можем да достигнем? Може би отговорът е като им показваме доброто, което се случва по света, и не забравяме да забелязваме човешките постъпки в ежедневието ни. Всеки би могъл да участва в споделянето на добрини дори и само през интернет.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти