Какво означава да си „Баща за пример“

Какво означава да си „Баща за пример“
Снимка: Thinkstock

Най-голямата тайна на добрия пример е, че няма тайни за това, как да бъдеш добър пример.

Никой не се ражда научен да бъде родител и не разполага с вълшебства за това. Но пък никога не е прекалено рано за да започнеш да опитваш.

Раждането на нов живот е чудно събитие. След него светът на родителите няма как да е същия. То поставя нов хоризонт пред семейните отношения, които трябва да се превърнат в уютен пристан за новия член на семейството.

Когато става въпрос за първите дни на бебето вкъщи, всички знаем колко важна е ролята на майката, за да може то да се почувства добре дошло на белия свят. Това, за което имаме още какво да научим обаче е, че бащата също има много важна роля, която оказва силно въздействие върху живота и на детето, и на майката.

Съвременните изследвания на детското развитие дават убедителни доказателства, че общуването на бащите с техните новородени са изключително важни за развитието на децата, а грижата за новороденото сплотява семейството и повишава удовлетвореността на бащите, че могат да се справят с първите си ангажименти като родители.

Затова, татковци, бъдете активни в общуването си с бебето. Не се притеснявайте да покажете обичта си към него и да се научите да го разбирате.

Изграждането на връзката с вашето бебе започва още от първите ви дни заедно с него. Затова, когато са пълноценно изживени, те могат да бъдат безценен подарък, вдъхновяваща посока  за вас и да променят живота ви завинаги.

От друга страна, това е незаменима подкрепа, от която майката има нужда, защото родителството е споделена грижа още от първите дни на бебето.

Ако татковците участват активно в грижата за своето малкото дете заедно с майката, може би ще успеят да погледнат с други очи на тези чудни първи мигове от живота с новороденото заедно и да съберат вълшебни и незабравими семейни спомени за цял живот. Това ще бъдат безценни мигове и за детето.

В седмицата на бащата, когато във фокус е положителният пример, има няколко не чак толкова сложни стъпки, които татковците могат да предприемат за да бъдат „бащи за пример“.

Първите дни след раждането са особен период в живота на майката. При нея настъпват редица физически и емоционални промени, които могат да я накарат в определени случай да се държи „странно“.

Това изисква от вас, татковци, търпение и подкрепа – както емоционална, така в грижите за бебето.

Затова бихте могли да отменяте майката в някои от ежедневните грижи за детето: да го успокоявате и приспивате, да сменяте памперсите, да участвате в къпането… Всичко това може да бъде по свой собствен начин интересно и забавно. Всъщност, тъкмо така започва едно вълнуващо познанство, в което не само вие ще започнете да откривате и опознавате вашето бебе, но и то – вас.

Когато сте близо до него, то ви разпознава чрез сетивата си, усеща допира на ръцете ви, мириса ви, чува гласа и вижда лицето ви. Всичко това внася сигурност и спокойствие в живота му.

Татковци, вие сте тези който са призвани да помагат на майката – чрез постоянство, добро отношение и разбиране и най-вече – любов.

Любов, която майката ще може да раздаде на детето си, благодарение на вас, защото ще се чувства обичана и пълноценна.

Стефан Петров,
Координатор проекти към Фондация „За нашите деца“

Прочетете още:

Бремето на самотната майка

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

И татковците имат права

Не отлагай да станеш баща!

Благодаря ти, татко!

"Бременният" татко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти