Какво да кажем на децата за първата любов

Какво да кажем на децата за първата любов
Снимка: Thinkstock

Покрай цялата еуфория около 14 февруари някак съвсем на място ни се прокрадват мисли за първата любов. Спомняме си я с усмивка не само защото беше отдавна, но и защото тогава несъмнено сме били някак млади и толкова наивни.

Точно колкото може би са днес нашите деца. Дошъл е и техният ред да усетят за първи път магията на това обладаващо чувство и ние като техни родители има какво да им кажем по темата.

В следващите редове с нашите приятели от Образователен сайт номер 1 на България – Уча.се, ви споделяме няколко идеи какво е добре да кажем на децата за първата любов.

„Първата любов те повдига от земята.“

При първото влюбване главата ти така се замайва, че започваш да забравяш за околните, ставаш ужасно разсеян и светът ти се струва розов. Това чувство обаче не трае безкрайно, а когато те пусне, осъзнаваш, че си земята продължава да се върти постарому.

„Много те е страх да не я загубиш“

Напълно нормално е първата любов да не съвпадне с последната. Понеже обаче ти се случва за първи път, внезапно те обзема страх, че нито една следваща няма да е толкова съвършена. С времето разбираш, че има много и толкова различни любови. Затова не се плаши!

„Идеализираш другия“

Той или тя не е най-перфектният човек за теб, макар в главата ти да не съществува по идеален образ. Еуфорията по първата любов е толкова силна, че скрива всички несъвършенства в отношенията и напудря целувките, за да ги направи неустоими, незаменими. Истината обаче е малко по-различна.

„Имаш готовност да зарежеш всичко заради другия“

Чувството дотолкова те владее, че си готов да се откажеш от следване в далечен университет само и само да си близо до първата любов. Нищо не е по-важно от нея. Сериозните саможертви на толкова ранен етап обаче някой ден ще ти се струват засрамващо наивни.

„Повече от всичко искаш да е завинаги“

Първата любов е толкова красива, толкова истинска и толкова уникална, че те обзема идеята да искаш тя да продължи вечно. Мисълта, че може би това няма да е така те натъжава. Страданието след нея ти се струва непоносимо, животът – сив.

Истината е, че те очакват последващи влюбвания, които ще те убедят, че всяка нова любов е с нещо по-различна, но също и с нищо по-лоша от първата.

Надяваме се да използвате тези фрази в комуникацията с децата, а още по темата за отношенията между децата и родителите вижте в новото видео на влогъра на Уча.се Кико.

Прочетете още:

Как да тренираме "специалния" си орган

Вечните правописни грешки

Къде се крие тайната на умните и богатите?

Защо лъжат децата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти