Как се разболяваме от престараване

Как се разболяваме от престараване
Снимка: netinfo

Всеки родител иска децата му да са здрави и щастливи. Затова не се пестят грижи и средства за постигане на заветната цел. Но практиката показва, че всяка крайност е вредна, прекаленото „треперене” над децата ги прави по-болнави.

Учени установиха, че прекалената хигиена при отглеждане на децата е вредна. Разбира се, малките трябва да се отглеждат в хигиенична обстановка, да е чисто и подредено.

>>> За още полезни статии изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>

Но маниаците на тема чистота, които изваряват и дезинфектират постоянно всичко, вредят на децата. Когато не се среща с „вредители”, имунната система не знае как да реагира и закърнява.

И когато рано или късно детето попадне в среда с много вируси и бактерии, каквито са детските колективи, „стерилното” дете трудно се справя и е вечно болно. Имунната система е като мускул, колкото повече се тренира, толкова по-здрава е тя.

Големият грях на българската майка и баба е претоплянето на децата. Навличането с много дрехи от страх да не настине малкото дете всъщност го разболява. Децата се изнежват, потят се и най-лекият полъх на вятъра ги разболява. Естествено, престараването с дрехите е от грижа и любов към детето.

Но трябва да се знае, че децата имат повишена обмяна на веществата, на тях им е по-топло, отколкото на нас, а и те са постоянно в движение. Малките бебета заблуждават с хладните си крайници, това не означава, че им е студено, просто тяхното кръвообрaщение е несъвършено. За да разберем какво им е на децата, трябва да се поставяме на тяхно място.

Представете себе си с топъл памперс, вълнен чорапогащник и панталон (традиционното облекло дори при лек студ), е, сигурно ще пукнете от жега, но го причинявате на децата. Децата трябва да се обличат адекватно, те се разболяват от вируси, а не защото може да им е малко студено.

Снимка: netinfo

Престараването с подбора на храните е характерно за „супермайките”. Те не се задоволяват с някакви си прости български храни, трябва да изпъкнат с меню в което има киноа, годжи бери, чиа, гхи... Но последната препоръка на СЗО е традиционното хранене, тоест най-добрите за здравето храни са тези, с които са се хранили нашите предци по нашите земи. Ние генетично сме създадени да усвояваме храната, която се отглежда там, където сме родени. Децата трябва да се хранят с прясна, балансирана храна, без да се насилват. Гоненето по цял ден с лъжицата само ги прави злояди.

Прекаляването със средствата за стимулиране на имунната система може да ни изиграе лоша шега. Медиите ни заливат с информация за препарати-чудо, които ще предпазят децата ни от всички болести. И с поредния грип, който ще е смъртоносен, ако не използваме имуностимуланти. Разтревожените родители предлагат на децата си всичко, което чуят, а организмите на клетите дечица стават истински лаборатории...

Снимка: netinfo

Истината е, че имунологията има голям напредък, но имунната система все още не е добре изучена. Прекаленото й стимулиране може да отключи автоимунни заболявания. При тях имунната система се обърква и образува антитела срещу собствените си клетки. Такива сериозни заболявания са болестта на Хашимото, ревматоиден полиартрит, псориазис и много други.

Децата трябва да се отглеждат с любов и спокойствие, това са най-добрите лекарства. А че на рафта има малко прах, лъжичката не е стерилизирана, бельото не е изгладено, бананът не е био...това са бели кахъри.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти