Как майчинството ме разхубави

Как майчинството ме разхубави
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Има много статии и снимки, които „плашат“ бъдещите майки, че след раждането животът им ще бъде само мръсни бебешки пелени, стрии и заспиване пред телевизора.

Плашеха ме и мен със същото, нали сте чували „Като родиш, ще видиш, всичко се променя“.

Да, промени се. Разцъфнах. Въпреки стриите и въпреки 30-те килограма, които качих по време на бременността.

Бях се нагледала на достатъчно жени, които падат в жертва на децата си и на непостижимата титла „идеална майка и домакиня“.

Още преди да родя, бях решила, че за да е спокойно бебето ми, трябва да съм спокойна и аз. А за да съм спокойна, трябва да се харесвам.

Промених грижата за кожата си още в 4-тия месец от бременността, когато си легнах със смесена към мазна кожа, а се събудих със суха.

От човек, който никак не обича да се маже с каквото и да е след баня, се превърнах в съвестна и грижлива към себе си бъдеща майка, която използва масла и кремове против стрии.

Е, не бях достатъчно грижлива към теглото си, но липсата на съвети понякога е най-лошият съвет.

След раждането най-тежко беше безсънието или по-точно накъсването на съня. Защото всъщност бебетата спят – почти по 20 часа на ден в началото, до към 12 часа когато навършат 1.

Лошото е, че не спят, когато на майките им се спи и спят с прекъсвания.

Все пак, колкото да беше дълга нощта, имах своите сутрини, в които бебето (най-накрая) спеше, а аз можех за 15 минути да бъда себе си – с кафето (или чая за лактация) на терасата, любимата ми музика, разговорите със съпруга и... спокойния душ.

Невероятно е каква радост може да ти донесе нещо толкова обикновено като взимането на душ. Нанасянето на крем след това се превръщаше в моя малък празник на красотата, с който се награждавах за усилията, които полагах за детето.

Казвах си – ето, аз бях добра майка, която гушка, люшка и успокоява през цялата нощ, сега ще съм добра жена към самата себе си и ще се погрижа за кожата си. А това ще ме направи по-добра и харесвана половинка.

През деня детето също има своите мигове на покой, които гледах да използвам за себе си. Успявах дори да ходя на козметик в часовете, в които то спеше или го слагах седнал в количката да гледа как ме подстригват.

Вече се чувствах абсолютно пълноценна. Не замених женствеността с майчинството, обогатих я. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти