Как да създадем интереси у детето си

Как да създадем интереси у детето си
Снимка: Thinkstock

Интересът е любопитството да учиш, да откриваш, ангажираност към идеи и дейности продължително във времето. Интересите ни тласкат към новото, различното, пораждат желание да излезем от зоната си на комфорт, но също така ни помагат да правим избор и да преценяваме какво е добро за нас и какво не.

Най-лесният начин да създадем интерес е като създадем среда, в която детето от най-ранна възраст придобива различен стойностен опит.

Факт е, че родителите са първите и най-важни учители на детето и от нас зависи да създадем такава среда, която стимулира естественото учене и опознаване на света. Важно да е предложим на децата си различни преживявания и да го направим с много настроение, игра, с много подкрепа и окуражаване. Личният пример също е от значение - вашето поведение, вашите навици, вашето отношение дава информация на детето какво е ценно и правилно и какво не. Когато детето вижда и се докосва до това в ежедневието си, то неусетно формира интерес, вкус и изгражда ценности.

Не натрапвайте интересите си, дайте възможност на детето да избира. 

Ако хобито ви е дърводелството, покажете му го, разкажете му какво ви пали, какво ви носи удоволствие, но му покажете и ред други възможности, за да избере свое хоби.

Вие може да харесвате рок музика и да искате и детето ви да ѝ стане фен, но по-важно е да го запознаете и с други музикални стилове, за да изгради собствени предпочитания.

Нека детето да е в центъра. Създавайте среда с разнообразни стимули и наблюдавайте детето си. Някои занимания и игри ще му харесат, други - не. Когато се съобразите с интересите му, е много по-лесно да въвеждате нови умения и нови знания и да усложнявате задачите, които решава, защото детето ще е естествено любопитно и мотивирано да опита новото.

Ако нещо не му харесва, дори да ви се струва важно, като четенето например, не го насилвайте, а прекъснете тази дейност. Изчакайте няколко седмици и опитайте отново. При децата често се случва, нещо, което не е предизвикало интерес до момента, след време да стане любима дейност. Имайте търпение и подхождайте творчески, за да измислите начин как да привлечете любопитството на детето. Куклите може да са ви много полезни в това. Често децата не реагират на покани от страна на родителя, но охотно се отзовават, ако ги е помолила куклата. Давайте възможност и за повече самостоятелни действия - например, достъпна лавица с книжки, които детето може да разглежда, когато пожелае. Опитайте се да свържете нежеланата от детето дейност с позитивни преживявания, които детето харесва, за да го мотивирате да опита.

Говорете с децата си. Интересувайте се от техните предпочитания и интереси. Когато даваме възможност на децата да изразяват мнението и чувствата си, им показваме, че ги ценим и че ги зачитаме, учим ги да се самоутвърждават и да правят избор. Ако слушаме детето си, ще знаем как да го мотивираме и как да го подкрепяме и ще ни е по-лесно да го насочим към значими и стойностни занимания.

Фокусирайте се върху процеса, а не върху резултата. Радостта от играта/заниманието е в действието, а не толкова в крайния резултат.  Важното е детето да се чувства спокойно, че може да прави многократни опити, та било то и неуспешни. Подкрепяйте детето, окуражавайте го. Колкото повече позитивни емоции изпитва, толкова по-естествено ще изгражда интерес към определена дейност, ще е спокойно и любопитно към нови преживявания. Ако детето има страх от грешка, ако към него има нереалистични изисквания за перфектност и непременно добър резултат, със сигурност няма как да събудите интерес, а по-скоро отвращение.

На страниците на „Детето играе“ може да откриете още различни насоки и идеи.

Прочетете още: 

Как да създадем хигиенни навици у децата чрез игри

Тебеширени магии за парка

Игри за децата, когато сме вкъщи

Важните уроци за деца, но не училищните

Как да развием езиковите умения на детето

Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти