Как да се справим с лошото настроение на децата

Как да се справим с лошото настроение на децата
Снимка: Thinkstock

Всеки родител познава отлично онези „симпатични“ ситуации, при които децата на пръв поглед безпричинно се намръщват и се цупят с часове, а понякога и с цели дни.

Лошото настроение обаче, колкото и несериозно да изглежда при някои ситуации, често има своята сериозна причина.

В търсене на най-често срещаните причини, които пораждат лошо настроение у децата, ще ни помогнат нашите приятели от Образователен сайт №1 на България – Уча.се.

Липса на внимание

Не е голяма изненада, че причина номер едно за намусени детски физиономии е липсата на внимание от страна на родителското тяло.

Забързани в ежедневните задачи, родителите често забравяме да покажем на децата ни, че не само ги слушаме, но и ги чуваме.

Няма никакво значение дали те се опитват да ни разкажат за проблемите в училище или някоя музикална банда, която по принцип изобщо не намира място сред интересите ни – важно е да покажем съпричастност.

Лошата храна

Според някои изследвания лошата храна влияе на настроението на децата. Продуктите със захар, сол и мазнини могат да предизвикат приятни усещания, но със същия успех могат да направят децата хиперактивни и дори агресивни. Ето защо менюто вкъщи трябва да е разнообразно и да съдържа повече плодове и зеленчуци.

Липсата на движение

Друга честа причина за липса на усмивки и жизненост у децата е слабото движение, което извършват. Българските младежи масово не обичат да спортуват, а часовете по физическо не са достатъчни, за да ги накарат да тренират тялото си ежедневно. Доказано е, че половин час физически упражнения на ден подобрят настроението.

Свободният избор

Намръщените физиономии или мълчаливият протест могат да бъдат пряко зависими от правото на избор, особено при децата, които навлизат в тийнейджърската възраст. Повечето от тях се чувстват достатъчно зрели, за да взимат сами решение за всичко, което ги касае, и когато правото им на избор е отнето, отвръщат със студенина или бунт.

Всякакви заповедни форми и ограничения влияят в пряка пропорционалност на настроението и дори отношението им им към околните. Диалогът и търсенето на общ език е единственият начин да се постигне разбирателство.

Страхът от лоши оценки

Много често лошото настроение у децата се дължи и на стреса в училище. Дори понякога да не демонстрират притеснението си около изпитвания и контролни, повечето ученици не преживяват лесно лошите оценки, което неминуемо се отразява на настроението им.

По този проблем обаче Уча.се имат готово решение. С техните видео уроци и упражнения на разбираем и интересен език учениците се подготвят отлично за предизвикателствата в класната стая и оценките, и последвалите емоции са само положителни.

Прочети още:

Оставаме ли без учители в България до 10 години?

Как да тренираме "специалния" си орган

Къде се крие тайната на умните и богатите?

Защо лъжат децата?

"Дебела си"… "А ти пък си грозен"

Как "маловажните" предмети влияят на "сериозните" професии?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти