Как да накараме мозъкът да работи на пълни обороти

Как да накараме мозъкът да работи на пълни обороти
Снимка: netinfo

Лятното мързелуване свърши и мозъкът на учениците трябва да заработи с пълна сила. Ако имаше хапче против мързел и за бързо усвояване на уроците е лесно, но явно трябва да се доверим на изпитаните във времето методи.

Мозъкът работи добре, когато му се доставят полезните за неговата дейност храни.

Той е едва 2-3% от телесното тегло, но усвоява 25% от енергията на тялото за своята работа, затова храненето е изключително важно. Прехранването обаче вреди, човек става ленив и сънлив.

Особено полезни за нормалното функциониране на нервните процеси са омега мастните киселини. Те се съдържат в рибата, зехтина, суровите ядки, особено орехите, авокадото. Витамините, без които не може никой жизнен процес, включително и мисленето набавете от естествен източник, за да е бърз и качествен резултата.

За учещото дете са необходими поне 5 плода на ден или прясно изцеден сок. Най-бързият енергиен източник за мозъка са въглехидратите.

За да са полезни, изберете такива с нисък гликемичен индекс, те бавно повишават кръвната захар, но и по-дълго задържат нивото й в кръвта и така човек се чувства сит и щастлив. Такива са тъмните видове хляб и макаронени изделия.

Сладкишите и шоколадите имат бързо действие и са подходящи при „спешни” случаи, например ако по време на изпит на детето му прималее. Не са подходящи за ежедневна консумация, след бързото повишаване на глюкозата в кръвта следва бързо смъкване, панкреаса се натоварва а и човек все се чувства гладен.

Не може и без белтъчини, месото, яйцата млякото и млечните продукти трябва да присъстват ежеднивно на трапезата. В диетата на детото, което учи усилено прибавете и стафиди, те съдържат елемента бор, който подпомага паметта, същото прави и цинка, съдържащ се в тиквеното семе.

Спанакът е богат на лутеин и други антиоксиданти, те защитават мозъка, боровинките (има ги замразени или консервирани) активират мисловната дейност.

Достатъчният сън е задължителен, ако искаме мозъкът да е свеж. При правилно разпределение на времето денят е достатъчен за подготовка. Мозъкът не може да работи без почивка и единственият ефект от нощното четене и сърфиране е разсеяност и трудна концентрация през деня.

Ако детето е пренапрегнато и не спи добре, предложете топла вана с ароматни масла и соли, чай от маточина преди лягане или чаша топло подсладено мляко. В краен случай могат да се предложат успокояващи таблетки преди сън, но само безвредни, каквито са хомеопатичните например.

Движение! Редуването на умствената с физическа дейност е доказано ефективно средство при интензивно учене, за изпити например. За да има добро кръвообръщение, което захранва мозъка с необходимите му вещества детето трябва да се движи, така и мозъка си почива. Накарайте детето да прави активни почивки, независимо дали е разходка, фитнес, танци или домакински задачи.

Не на кафето! Кофеинът в напитката стимулира нервната система донякъде, но ако се прекали особено в детската възраст настъпва сърцебиене, треперене на ръцете, нервност. Учещият може да се ободри с едно-две кафета дневно, не повече.

Лекарства в краен случай. Ако има лекарства за помнене, досега всички да сме Айнщайновци. По-добре да се обърнем към растенията, които тонизират, повишават умствената и физическа дееспособност, влияят добре и на имунната система – женшен, гинко билоба, аралия, лимонник. Не бързайте с лекарства, те имат странични действия и не са добре проучени. А и ефекта им настъпва след месеци.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти