Как да играем на табла с най-малките

Как да играем на табла с най-малките
Снимка: Thinkstock

Таблата е любима игра, която развива стратегическото мислене. Може да играете с децата си на табла още от 3 годишна възраст, като разбира се, промените правилата, така че да я пригодите към техните възможности.

„Детето играе" ви предлага 3 игри с табла, с които да се забавлявате и да ненатрапчиво да пражнявате броенето и други базови математически умения.

Табла за малчовци

От едната страна на дъската подредете пуловете - черните за единия играч и белите за другия. Няма значение как ще изберете да ги наредите. Дайте на детето едно зарче и го научете да го хвърля.

Нека преброи колко са точките, които са се паднали.  Същия брой пулове трябва да премести в другата половина на дъската.  Когато преместите всичките си пулове, продължавате играта, като този път „вадите“ пуловете извън дъската. Който пръв свърши пуловете, печели.

С тази игра с лекота упражнявате броенето и помагате на детето да разбере какво е количеството, което изразява дадено число. Когато играете Вие, бройте ясно и отчетливо, така че детето да може да проследи какво правите. Помагайте на детето да брои и отмести точното количество пулове, когато то е наред. Бъдете търпеливи, нормално е да бъркат.

Алтернативен  начин да играете на табла е като залепите от едната страна на дъската по една хартиена лента откъм всеки играч и върху нея изпишете цифрите от 1 до 6. Всички пулове стоят извън дъската.

Когато хвърлите 3, поставяте 1 пул на числото 3 от хартиената лента и така, докато вкарате всички пулове. После идентично по същия начин вадите пуловете извън дъската. Печели, който пръв „изчисти“ всички пулове.

Този вариант е по-подходящ за по-големи деца, тъй като е възможно да има много „празни“ ходове и най-малките със сигурност бързо ще загубят интерес.

С по-големи деца може играете като всеки играч подреди пуловете в колонки като на 1, 2 и 3 подреди по 2 пула един върху друг, а на 4, 5 и 6 пуловете са по 3 един върху друг. Играе се с два зара. Ако сте хвърлили 2 и 6 например, сваляте 1 пул от втората колонка и 1 пул от шестата колонка. Когато са свалени всички пулове, играчите започват да „вадят“ пулове извън дъската. Печели този, който пръв изчисти пуловете.

Поредност

Друг начин да играете с пуловете на таблата е като вие подредите редица или колонка, в която се редуват бели и черни пулове, така че лесно да се забележи модел в подреждането.

Примерно, два черни пула се редуват с два бели, после един черен с един бял и отново два черни с един бял. Целта е детето да подреди същата редица, като следва модела,  който вие сте задали.

Геометрични фигури

Начертайте на един лист различни геометрични фигури.

Целта е детето да подреди върху тях пуловете. В свободния вариант на тази игра, може да опитате да подреждате пуловете като изобразявате различни фигури – цвете, птица, облак и т.н.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти