Как да блеснете с подарък за погача на бебе

бебе момиче
Снимка: iStock

Погачата на бебето е едно от най-радостните събития, на които може да присъствате, но изборът на подарък може да се окаже и доста сложна задача.

Смятана за първата официална поява на бебето сред по-широк кръг извън семейството, погачата се отбелязва на 40-ия ден след раждането. Този празник получава името от самия празничен хляб – погачата, която бива разчупена над майката и нейното бебе.

подаръци за бебе
Снимка: iStock

Обикновено тогава за първи път след раждането се канят повече хора в домашна обстановка. По време на този своеобразен дебют на бебето сред обществото, близко на родителите, се събират само жени – приятелки и роднини, за да „орисат“ детето с благополучие.

В качеството си на орисници, поканените гости би трябвало да се отнесат с обич и отговорност към поверената им роля. В този момент обикновено идва големият въпрос „Какво да подаря?“, с чийто отговор трябва да се съобразят няколко неща.

Според традициите на погача се носят сладки изделия – плодове, дребни сладки, кекс – за да бъде и сладък животът на бебето. Препоръчително е тези храни да бъдат домашно приготвени. Тъй като майката вероятно кърми, а шоколадът в големи количества не е препоръчителен при тези обстоятелства, добре е сладкишите да не бъдат шоколадови.

Встрани от храната, идва ред на подаръка. Винаги може да подарите букет красиви цветя например, но за разлика от бебешкото парти преди раждане, което е възможност да поглезите бъдещата майка с изненади за самата нея, този път подаръците са с мисъл за бебето.

На този етап родителите най-вероятно са се запасили с всичко необходимо. Винаги е добра идея да подпитате някого, за да разберете от какво биха се нуждаели те – а дори отговорът да е „Имаме си всичко“, все пак може да допълните детското царство у тях с нещо ефектно и оригинално.

подаръци за бебе
Снимка: iStock

Класически избор са играчките. Ако обаче искате нещо по-различно от обичайните плюшени, може да изберете нещо по-полезно - такива са например тези за успокояване, които са меки и позволяват на бебето да ги дъвче. С подобно приложение са също гризалки и чесалки за зъби – този случай обаче е добре да погледнете и материала, от който са изработени съответните продукти, за да не бъде той вреден за бебето.

Ако разполагате с по-широк бюджет за подарък, може да заложите и на подаръци, свързани с интериора на бебешката стая. Такива например са успокояващите лампи за сън, които могат да възпроизвеждат нежни звуци или мелодии, а някои притежават и опция за звезден проектор, който да свети върху стена или таван. Въртележките за легло също носят успокоение, но и забавление за бебето с включените играчки и мелодии - освен това за тях се смята, че помагат за развиването на сетивни възприятия у детето.

подаръци за бебе
Снимка: iStock

Принадлежности като бебефон, активна гимнастика и овлажнител за въздух са нетолкова традиционен избор, но са полезни и може да сте сигурни, че ще влязат в употреба.  

Подаръците, с които да се документира животът на бебето, уцелват идеалната среда между практичност и сантименталност. Такива могат да бъдат рамки за снимки – както единични, така и композиция от няколко, предназначени за стена в семейния дом. Разнообразие от красиви варианти на албуми, в които да бъдат съхранявани снимки на хартиен носител, също може да откриете на пазара или сред произведения на творци, които се занимват с ръчна изработка.

подаръци за бебе
Снимка: iStock

Друг, по-модерен вариант са фотокнигите, в които са отпечетани върху страници и събрани на едно място кадри на бебето и семейството. Тук може да предоставите селекцията от снимки на самите родители, като им подарите ваучер за тази услуга от някое фотостудио. А удоволствието да отбелязват всичко ново в живото на своето съкровище може да осигурите с бебешки дневник. Някои издания позволяват лепене на снимки и дори аудиозаписи.

Персонализираните подаръци за бебето са чудесна идея, защото показват лично отношение и внимание, а и карат получателя им да се почувства истински специален. Това могат да бъдат артикули, които позволяват добавянето на надпис по собствен избор – било то с името на бебето, датата на раждане, зодията и т.н. Една такава оригинална находка са бродираните визитките от бранда „Малко зайче“.

Те се изработват по поръчка, като имате възможност да изберете от предлаганите дизайни и цветове, и най-важното в случая – да добавите детайли като името на бебето, датата и часа на раждане, неговите размери. „Малко зайче“ приема поръчки през своите Instagram и Facebook страници, а скоро и през своя сайт. Още информация за предложенията на бранда може да откриете ТУК.

А дори на този етап родителите да разполага с всички подобни продукти, обичайните практични подаръци като одеяло и спално бельо, както и бебешка козметика обикновено никога не са излишни. И в двата случая заложете на органичното – не се препоръчват синтетични материали и съставки, които могат да раздразнят чувствителната кожа на новороденото. Същото важи и при бебешките дрешки, като също да проявите оригиналност, като поръчате например бебешко боди със забавен надпис.

На какъвто и подарък да се решите, важното е да носите със себе си добро настроение и положителна енергия. Когато дойде моментът за разчупване на питката над главата на майката и детето, е времето да отправите пожеланията си към бебето – помислете предварително за качество у майката или бащата, което ви се иска и бебето да притежава, и му го пожелайте от сърце! Няма по-голям подарък за родителите от обичта и грижата, които околните засвидетелстват към тях и тяхното съкровище.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти