Играчка, учител или възпитател - таблетът в детските ръце

Играчка, учител или възпитател - таблетът в детските ръце
Снимка: Thinkstock

Изглежда, че новите технологии са един от предпочитаните подаръци за деца от много родители и роднини в семейството. Не са редки и случаите, когато децата сами си пожелават таблет или смартфон за предстоящ техен празник.

Голямото разнообразие от модели на различни цени позволяват на майки и татковци, баби и дядовци, чичовци и лели да изберат подходящия за детето.

Ще обърнем внимание на периода между 3 и 7 години, когато децата често получават своя първи таблет, за да набележим ключовите съвети за използването му.

А най-важното нещо за таблета са приложенията, които могат да бъдат изтеглени.

Ето няколко насоки относно тях:

• Подходящото приложение съвместява учене и забавление. Красивите картинки, приятните звуци и интересните игри привличат вниманието на децата. Можете да се възползвате от множество безплатни образователни приложения за най-малките, които им помагат да учат нови неща по предизвикателен начин. Ето няколко предложения, които родителите споделят, че харесват за децата си, като разбира се, вие можете да потърсите заедно с вашето дете приложението, което да пасва най-добре, както на него, така и на вас.

Endless Alphabet – помага на децата да учат цветовете, формите и английската азбука.
Clock Time for Kids - за малчовците, които учат часовника.
Chicco Animals – децата се запознават с животните и макар да е на английски, заедно можете да упражнявате думичките и на български.
Kidsopia – образователни приложения за учене на цветовете, формите и животните на различни езици, включително български.
Babyhood – приложение без думи с игри за най-малките с опция и за родители.
В Земята на логиката – приложение на български език с различни логически задачи.

• Внимавайте за рекламите. Въпреки че повечето приложения за деца са съобразени с възрастта им, една част от тях допускат показването на реклами. Проверете дали приложението, което теглите, позволява или не – можете да прочетете в описанието му или да го разгледате преди да го предложите на детето. Децата са чувствителни спрямо рекламите и е възможно да бъдат привлечени от картинката им и да влязат в сайт, към който води линка. Въпреки това онлайн и офлайн рекламите изобилстват и децата са изложени на тяхното влияние. Ето защо, независимо от настройките, ограничаващи показването на реклами, е добре да разговаряте с децата и да им обясните какво представляват рекламите, каква е целта им и защо да не ги отварят, без вие да сте наоколо.

• Примерно обяснение може да бъде „Рекламите са картинки или клипчета, които искат да ни убедят да си купим нещо от магазина. Понякога обаче нещата, които рекламите ни показват, не са истински или полезни. Рекламите често са встрани от това, което гледаш в момента. Ако видиш някоя картинка, която ти е странна или не ти е ясно какво е, можеш да ме попиташ.“

• Играйте и учете заедно. Децата могат да учат много ефективно, ако го правят заедно с възрастен. Това дава възможност да покажете на детето как да използва таблета по най-добрия начин и да говорите за важните правила за онлайн безопасност. Семейните забавления също така спомагат много за изграждането на самочувствието на детето.

• Поставете граници. Определете времето, което детето ще отделя за игри на таблета. Ясните правила помагат да децата да развиват самоконтрола си, а и ги предпазват от преумора пред екрана.

• Внасяйте разнообразие. Предлaгайте алтернативи – настолни игри, спорт, рисуване, танци, които да развиват логическо мислене, фина моторика, екипност, постоянство.

• Избирайте внимателно. Най-добрият начин е да теглите приложенията и да ги изпробвате. Можете да обмените и опит с други родители кои приложения използват и харесват техните деца. Можете да разгледате и сайта Common Sense Media, в който на английски език са дадени оценки и ревюта за различен тип детско съдържание – филми, игри, сайтове. Ако напишете в търсачка „приложения за деца“ на български език, ще ви излязат различни предложения за форуми и сайтове, където също можете да прочетете мнения за различни приложения. Не забравяйте да инсталирате безплатна приставка Web of Trust на компютъра си, за да се предпазите от влизане в неподходящ сайт.

Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти