Ици Бици: "Погледнете в очите на вашите деца, там винаги грее слънце!"

Семейство "Ици Бици"
Снимка: Личен архив

Лилия Огнянова

Представете се – име, години, зодия, семейно положение, деца, всичко smiley
Едно младо семейство, ама наистина младо, а не само по възраст на децата (каквато е тенденцията в говоренето напоследък). Гергана и Ненчо, на по 30 години, женени, щастливи родители на 2 момиченца – Сияна на 5 и София на 3, кръстени на баби и дядовци....старомодна идилия smiley

Зодиакално - лудницата е пълна, Рак, Лъв, Водолей, Близнак... И в нашия дом падат гръмотевици от време на време.

Разкажете ни малко повече  за проекта Itsy Bitsy – какво точно представлява той?
Itsy Bitsy Bg е проект за създаване на весели, модерно и красиво изглеждащи (доколкото ни е по силите) видео клипове за деца. Основно това са детски песнички, останалата част са образователни клипчета – за буквички, числа, форми, цветове...Реализира се под формата на два канала в мрежи за видео споделяне.

Как решихте да започнете да се занимавате именно с това?
Просто имахме огромно желание да има такъв проект. Не такъв, създаден от нас, а проект, който да отговори на английските детски проекти, на български език. Има прекрасни, направо чудни английски канали, има страхотни руски детски тв поредици, как да го спреш детето да гледа на други езици, като няма какво да му предложиш като алтернатива? Отдавна се отказахме от идеята, че децата няма да гледат телевизия и няма да стоят пред компютър до определена възраст.

В забързаното ни ежедневие, се случва това да е най-смисленото, което могат да правят, има много неща, които могат да научат по този начин. И то докато се забавляват, без да разберат. Голяма сила са тези клипчета. В един момент решихме да опитаме ние да направим нещо, за децата, с надеждата да „повлечем крак“ и след нас да тръгнат и други хора. Помогна ни един от нашите най-близки приятели Светльо (Светослав Димитров), той записва песничките в неговото студио Sound City Records, и малко по малко поехме по пътя.

Защо точно английски песнички?
Защото са весели и жизнерадостни, ведри са, мажорни и енергични – като за деца! Има песнички с броене, песнички с животни, приключенски песнички. С малки приключения, като на паячето Ици, което се катери по улука, и въпреки, че дъждът го събаря, опитва отново и отново. Танцувални са, някои дори си имат хореография, детска естествено.

Предвиждате ли да включите и други - има много хубави български песнички, които заслужават да бъдат популяризирани по този достъпен и интересен за децата начин?
Голямата ни мечта са авторските песнички, ако направим това, ще сме истински щастливи! Много меланхолия има в старите български песнички, уж се разказва за нещо недраматично, обаче от музиката те свива в стомахчето. Едно време плачех на песничката за вятъра, който пилее листи в гората. Сега децата плачат на песничката за врабчето.

Има за какво да се плаче, но според мен, не е редно детските песни да провокират подобни емоции. Има нови български песнички, БонБон-ите са направили много – и текстове, и музика, и клипове.

И не са само те, има и други сравнително нови песнички, които заслужават внимание. Но за нас, по-скоро това е следващата цел – авторски песнички.

Каква е вашата цел с тези видеа?
Основната – да ни последват други, по-талантливи хора, да има все повече и все по-качествени откъм съдържание видеа и песни за българските деца на майчиния ни език. Не само за малките, и за по-големите деца, научни видеа, с простички факти, но поднесени така, че да запалят в теб искрата на знанието.

Имате ли послание и какво е то?

Използвайте технологиите по предназначение, не можем да избягаме от времето, в което живеем, но можем да обърнем нещата в наша полза, да вземем повече от доброто, което носят. Това не е лошо послание, май. smiley

Кое/какво е вашето вдъхновение?
Колкото и банално да звучи, ще трябва да кажем „децата“. Ако не бяха те, да видим тази пропаст, нямаше и да се сетим да тръгнем да я пълним. Това в аспекта на ItsyBitsyBg. За останалото – който има деца, си знае, поздрави за всички български родители!

Пожелайте нещо на нашите читатели-родители!
Мили Мами и Татковци, пожелаваме ви, на първо място, здраве и по-малко вируси и болнични, повече баби и дядовци. Когато навън и отвътре е облачно, погледнете в очите на вашите деца – там винаги грее слънце, стоплете се от неговите лъчи! Другото не е важно.

Ето и какво точно правят Ици Бици:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти