Франция забрани мобилните телефони в час. Дали това не е решението срещу агресията в училище?

телефон дете
Снимка: Thinkstock

Чували ли сте за онази теория, според която всеки път, когато по телевизията се съобщи за самоубийство, скача броят на самоубийствата в следващите няколко дни?

Сякаш лабилните хора приемат новината за трагедия като стимул, за да извършват последната, фатална крачка, към крайната си цел.

Нещо такова се получава и със случаите на агресия в училищата. Колкото повече клипчета на пребивани ученици се показват в интернет и по телевизията, толкова повече нови клипчета ще се снимат.

Снимка: netinfo

Защото децата, макар и тийнейджъри, са деца на новото поколение – това на събирането на лайкове, на трупането на популярност и на показването на всяка направен стъпка в социалните мрежи.

Телефоните са продължение на ръцете им и не свалят очи от тях дори в час. а съгласете се, телефонът винаги, винаги ще е по-интересен от случващото се пред черната (вече бяла) дъска.

влюбени ученици
Снимка: Thinkstock

В тази посока Франция предприе стъпка, която може би би подобрила протичането на часовете и у нас – забрани използването на мобилни телефони в училищата.

Така учениците, казват френските власти, няма да се разсейват, няма да се изкушават да снимат съучениците си и да ги злепоставят в мрежата и ще имат възможност да общуват по-качествено помежду си в училище.

Телефоните ще се събират в началото на учебния ден и ще се раздават обратно когато децата си тръгват.

училище
Снимка: Thinkstock

Забраната, и тук е най-интересната част, важи не само за учениците от малките класове (които и тук нямат право да ползват мобилни телефони), а и за големите ученици, за които използването на тези технологии е като дишането.

Очаква се с премахването на изкушението атмосферата в час да се успокои, защото ще изчезне напрежението от раздвояването на вниманието.

Учителят ще може да се концентрира върху материала, а не върху следенето дали учениците му гледат него или екраните.

Самите ученици ще могат да посветят цялото си внимание на реалната комуникация, а  не на виртуалното лесно забавление.

Това би намалило напрежението и между самите тях, защото често отношенията ескалират виртуално по начин, по който е немислимо да се случи в реалността.

Естествено, превръщането на училището в привлекателно и спокойно място става не само със забрани на всичко забавно (ако гледаме от позицията на учениците), а и със създаването на активности, които истински да ангажират децата и да развиват капацитета им.

Но това е друга дълга тема…

Ще ни е интересно да ни разкажете как е организирано ползването на мобилни телефони в училището на вашето дете в нашия профил във Фейсбук.  

Още за учениците, училището и живота

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти