Дифтерията се завръща

Дифтерията се завръща
Снимка: Thinkstock

Едно от най-големите постижения на медицината е ликвидирането на някои болести с фатални последици. Такива са вариолата (едрата шарка), полиомиелита (детския паралич), дифтерията.

Благодарение на ваксините по-младите лекари не са виждали тези заболявания. Засега.

Преди два месеца в Испания бе регистриран първият случай на дифтерия при 6-годишно дете от 30 години насам. То почина, не е било имунизирано. Заразиха се още десетина деца от обкръжението му, но са имунизирани и са изкарали леко болестта без усложнения. Майката на починалото дете обвини публично в медиите антиваксиналните движения.

Но техните съвети не са задължителни, нали така? През 1990 година в резултат на ”пробив” в имунизациите малки епидемични огнища се наблюдават в Украйна, Полша, Румъния и у нас с висока смъртност.

Какво представлява дифтерията и защо е толкова опасна?

Дифтерията е остро инфекциозно заболяване със сериозни увреждания на сърдечно-съдовата и нервната система, поради което едно от десет болни деца умира, въпреки лечението.

Опасна е за всички, но най-често боледуват децата от 1 до 8-годишна възраст.

Причинителят е бактерията Corynebacterium diphtheria, която отделя токсин, който засяга вътрешните органи и нервите. Заразата се предава от болните или здрави заразоносители много лесно –по въздуха при кихане, кашляне, говор и чрез замърсени предмети. Инфекцията обхваща мястото на проникване –гърло, нос, ларинкс, очи, кожа.

Между 2 до 10 дни след заразяването започват болки в гърлото, висока температура, трудно преглъщане. В гърлото се образуват характерните за болестта мембрани с бял или мръсно сив до черен цвят. Постепенно те се сливат и при опит за премахване тъканта под тях кърви. Шийните лимфни възли се увеличават, понякога толкова значително, че се удебелява целият врат. При обхващане на ларинкса от инфекцията се затруднява дишането до задушаване, гласът се губи. При засягането на очите началото е като обикновен конюнктивит, но бързо се появяват характерните мембрани със сивкав цвят. Кожата се засяга сравнително рядко, най-често в тропическите страни. Дифтерията на носа трудно се разпознава, протича като слузно-гнойна хрема, често с кръв.

Най-опасни са усложненията, те водят често до летален изход. Засяга се сърцето –миокардит (възпаление на сърдечния мускул) със задух, нарушение на ритъма, цианоза (посиняване на устните).

При тежките случаи се засяга нервната система. Детето не може да преглъща при засягане на гълтателната мускулатура и не може да диша при поражение на дихателните мускули. Наблюдава се и мускулна слабост навсякъде –болният не може да се движи, сухожилните рефлекси отслабват до парализа. Бъбречните усложнения са нефрози с отоци, загуба на белтък с урината и левкоцитурия (левкоцити в урината).

Болните се лекуват 3-4 седмици в болница. Прилага се противодифтериен серум, вливания, антибиотици. Единствената профилактика е комбинираната ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемуфилус инфлуенце, трите дози от която се прилагат до 1-годишна възраст. Реимунизация се прави една година след третата доза, след това на 6 и 12-годишна възраст.

Прочетете още:

Опасни съвети за водата през лятото

Как да се предпазим от чревни инфекции

Безумията на родителите с опасни последици за децата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти