Детски базар на професиите в София

Детски базар на професиите в София
Снимка: Thinkstock

На 10 декември (сряда) от 15 часа в сградата на бившата централна софийска баня (до ЦУМ) стартира уникален детски базар на професиите.

В рамките на базара над 16 компании ще показват някои от професиите си по интересен и забавен за децата начин. Входът е свободен, а препоръчителната възраст на децата е от 9 до 16 години.

Базарът предоставя на учениците уникалната възможност да пробват взимане на интервюта и заснемане на репортажи, да наблюдават демонстрация на електрическа турбина, да гледат състезание на водородни коли и работа с горелки, да тестват мобилни приложения, да програмират революционни роботи от отпадъци, да разпознават фалшиви банкноти и да използват други банкови машини – като посустройства, броячи за пари и др., да изпратят писмо до Дядо Коледа и да проследят пътя му с професионални куриери, сами да си напълнят парцалена кукла, да разберат как работи машина за подаръци, да рисуват със специални бои и не на последно място да опитат от шоколадовото фондю.

Програмата е част от националната инициатива "Гордея се с труда на моите родители", в която за втора поредна година български компании отварят вратите си за децата на служителите. Идеята на инициативата е със специално разработени програми и игри да им покажат защо трудът на родителите им е важен. Проектът е на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а целта е да бъде ежегоден и да обхване бизнеса в цялата страна.

От миналата година броят на компаниите участници се е удвоил и тази есен в 24 компании гостуваха повече от 850 деца от 8 града – София, Пловдив, Панагюрище, Гълъбово, Огняново, Девня, Русе, Пирдоп и Сливница.

В инициативата участват представители на 16 индустрии - фармация, логистика и куриерски услуги, информационни технологии, ветеринарна медицина, банково дело, преработваща промишленост, шивашка промишленост, газоснабдяване, телекомуникации, медии, застраховане, ритейл, минно дело, електроснабдяване, винопроизводство, машиностроене, производство на бои и строителни материали. На децата по интересен начин бяха представени 106 професии.

През тази година имаше и обмен. Той позволи на децата, които са участвали миналата година, да посетят друга компания и да научат за нови професии. В обмена участваха пилотни 10 компании.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти