Денят на бащата: (за)що (ни) е то?

Денят на бащата: (за)що (ни) е то?
Снимка: Thinkstock

Идва Денят на бащата… А „първи юни е Денят на детето“, както са казали и Уикеда.

Ето, вече цялото „мононуклеарно“ – много античовешки звучи тая думичка - семейство си има празници  – Ден на мама, Ден на татко, Ден на детето.

Интересното е, че все още не разделяме децата по пол, макар че, ако разчитаме на бизнеса, който все повече разделя продуктите по пол и измисля празници като Св. Валентин, сигурно и това ще доживеем.

Друго интересно – Денят на мама и Денят на детето са много по-популярни, въпреки че, според общата информация, която имаме - когато някой ви каже нещо такова, значи е гледал в Уикипедия - Денят на бащата е на еднаква възраст с Деня на майката, а Денят на детето е най-младият празник.

У нас обаче традицията се създава в момента. Деня на бащата ще отбележим за четвърти път у нас в третата неделя на месец юни (за тази година това е 19.06), когато се празнува в близо 80 страни по света.

Защо така доскоро не сме зачитали мъжете, които се грижат за деца?

Българските родители ни подсказват част от отговора: съществува национален консенсус, че основната роля на мъжа е да изкарва прехраната на семейството, а на жената – да се грижи за децата.

И това вече не е Уикипедия, а национално представително изследване сред родители на деца до 17-годишна възраст (научете и повече), проведено от агенция Маркет Линкс по задание на Национална кампания „Да бъдеш Баща“.

Значи мама е чествана и почитана заради грижата си, а как да направим празник на Работещия мъж? Работата и надницата са част от „сивото всекидневие“, лишено от емоционалност – как се празнува такова нещо?

От Национална кампания „Да бъдеш Баща“ обаче смятаме, че е важно да почетем и бащите, и всички други мъже, които играят важна роля в живота на детето – дядо, чичо, вуйчо (аз съм вуйчо), приятел, учител, треньор – всеки, който играе важна роля в живота на едно дете.

Защото смятаме, че в България все повече мъже разбират, че са важни за грижата и възпитанието на детето – съвсем не само в налагането на правила или в играта, а и във формирането на светогледа, във възможностите на децата да решават проблеми, в изграждането на силен и спокоен характер. А на мъжете, които не са осъзнали значението си, искаме да кажем: „Вие сте важни. Вие можете да дадете на едно дете нещо, което никой друг не може. Не се подценявайте – бъдете близки с децата си.“

И няма значение на каква възраст си – връзката с важният за теб мъж, този, който те е формирал, подкрепял и учил, винаги е важна.

И то не само за децата, а и за самите мъже – защото знаеш, че нещо си предал, защото знаеш, че си бил там, когато е имало нужда, защото знаеш, че си ценен сам по себе си, независимо от сумата, която носиш у дома в края на месеца. Не подценяваме значението на работата и парите – казваме, че мъжете са ценни за децата далеч повече от това. Парите не говорят, нито прегръщат, нито учат на нещо сами по себе си.

Истинският мъж възпитава с играе надсловът на Деня на бащата за 2016 година. Обръщаме се към една от силните страни на мъжете – играта с децата е едно от пространствата, в които мъжете участват активно и които сами много обичат, защото кой е чак толкова пре-пораснал, та да забрави желанието да си играе? Играта е свят в света, хем реалност, хем фантазия, и е световно призната за един от най-добрите начини да научим нещо ново – било то за играта, или за самите себе си.

От името на всички деца каним мъжете да поиграят с тях. Децата могат да ги поканят и сами, като си изтеглят специалната Покана за Деня на бащата, напишат за какво искат да поканят мъжете и нарисуват картинка, каквато поискат.

Изтеглете поканата тук, отпечатайте я и очаквайте скоро повече информация и програма със събитията за Деня на бащата скоро на mencare.bg, защото най-голямата ти сила е да бъдеш баща!

Автор: Давид Кюранов, координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“

Припомнете си още:

Да отгледаме момченце, което уважава жените

За какво са бащите

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти