Как да помогнем на болното бебе

Как да помогнем на болното бебе
Снимка: Thinkstock

В сезона на вирусите почти всички ставаме тяхна жертва, но най-застрашени са бебетата. При тях инфекциите протичат драматично, малките деца не могат да дишат от секретите, не се хранят, не спят добре, стават силно раздразнителни и разбира се, не могат да си кажат какво им е.

На всичко отгоре лечението е силно ограничено, традиционните лекарства за облекчаване на състоянието при възрастните не могат да се прилагат при бебетата. В повечето случаи можем само да облекчим състоянието им и да оставим природата сама да си свърши работата.

Осигурете чист и влажен въздух в стаята на детето

Температурата трябва да е комфортна, особено през нощта, за да диша детето добре. Топлият въздух над 23 градуса става сух, лигавицата набъбва, и без това тесните носни ходове се стесняват още повече и детето не може да спи. По-добре малко по-хладен въздух и завито дете, отколкото много топъл и неспокойно бебе. Проветрете добре стаята преди спане и оставете леко отворен прозорец, ако температурата позволява това.

Погрижете се за запушеният нос, за да е спокойно бебето

Традиционните капки за отпушване не се използват в кърмаческата възраст, увреждат лигавицата. Промивките с физиологичен разтвор са безобидни, но не винаги вършат работа. Ако носът е много запушен промийте обилно с физиологичен разтвор (морска вода) и след това изтеглете секретите от носа с аспиратори, които се включват в прахосмукачка или такива, с които родителят издърпва секретите с устата си. Добра работа при хрема и кашлица върши и инхалацията.

Пуснете врялата вода в банята за да стане вътре пара и постойте с детето, докато секретите изтекат. За отпушване на носа в кърмаческата възраст се използват само безобидни капки и спрейове, каквите са например хомеопатичните. Бебетата никак не обичат да им бъркате в нослетата, може да ползвате и хомеопатични капки за нос, които се пият, а не се поставят в носовете.

Снимка: Thinkstock

Болното бебе с хрема и кашлица трудно се справя в легнало положение

Може да се повдигне леглото или бебето да се постави да спи в бебешки шезлонг или количка за кола. Така секретите по-малко ще се стичат назад в гърлото.

Храненето на болното дете изисква специални усилия, когато нослето е запушено

Когато му запушим и устата с гърда или шише, то не може да диша. Затова първо промийте нослето преди хранене и спирайте на няколко гълтания, за да си поеме бебето въздух.

Не бързайте с антибиотиците, те не действат на вирусните инфекции. Понякога се налага използването им, но само след консултация с педиатър.

Снимка: Thinkstock

Ако няма силен вятър и мъгла, излизайте навън. Свежият въздух отпушва носовете и намалява кашлицата.

Най-важното е да предпазим бебетата от вирусните инфекции. Ограничете контактите с деца посещаващи детски ясли и градини, както и с болни членове от семейството. Не ходете с бебето в молове и други обществени места, където хората разнасят заразите.

Кърмете бебето колкото се може по-дълго, така му предавате готови антитела, кърмата е иделната храна за малкият човек. Болните майки трябва да носят маски, които се сменят често и да се лекуват. Консултирайте се с педиатъра какви препарати да давате за профилактика, не всички стават за кърмачета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти