Да учим децата да бъдат себе си

Да учим децата да бъдат себе си
Снимка: Thinkstock

Тийнейджърите често не знаят какво точно искат, но това не означава, че ние, техните родители, знаем по-добре от тях. Лутането и търсенето са част от пътя в израстването на всяко дете. Затова е важно да бъдем родители, които показват различните посоки, но не налагат своя избор.

Важно е да научим децата да бъдат себе си! Зад това твърдение застават и нашите приятели от Образователен сайт №1 на България Уча.се, които предлагат още информация по темата.

Според Уча.се шансът да отворим пропаст в отношенията с децата ни става особено голям, ако наложим възгледите си върху правото им на избор както за малките неща, така и за големите.

В каква паралелка искат да учат, в кое училище, какво да кандидатстват – избори, които тийнейджърите сами трябва да вземат, пък било то и предвид нашите съвети.

Родителите имаме тежката задача да убедим децата ни, че подражанието невинаги е най-добрата практика. Защото всички знаем, че децата лесно се подвеждат от своите връстници и поемат по грешния път на агресия и бунтарство.

Това не означава обаче, че трябва да им налагаме нашите модели на поведение, които условно сме заклеймили за правилни. Задачата ни е по-сложна и тя е обвързана с това да покажем последствията и да оставим правото на избор в техните ръце.

Мисията ни понякога може да включва и погазването на собствените ни амбиции като например синът ни да стане адвокат, а дъщеря ни лекар, в името на техните желания и радости.

Истината е, че децата ни ще бъдат поне два пъти по-щастливи и доволни от живота, ако ги оставим да направят това, в което може би и ние не вярваме.

Защото всички други заповеди и правила не само ще ги затруднят да станат индивидуално мислещи зрели хора, но ще загубят твърде много време. А времето е ценно!

Прочетете още:

Как да тренираме "специалния" си орган

Вечните правописни грешки

Къде се крие тайната на умните и богатите?

Защо лъжат децата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти