Цветовете променят децата

Цветовете променят децата
Снимка: Thinkstock

Колкото и невероятно да ви се струва, с подходящи цветове можете да влияете на настроението, здравето и навиците на детето.

Багрите действат на жлезите с вътрешна секреция, които определят хормоналното равновесие на организма. Отдавна е забелязано, че светлите тонове повишават тонуса и действат освежаващо, докато тъмните понижават настроението.

Ярките, наситени цветове активират организма за кратко време, но след това рязко уморяват. Затова е необходимо да се внимава с избора на цветовете спрямо нуждите на детето и настроението му, да се съобразяваме с особеностите на неговия характер.

Например, ако детето ви е злоядо, още повече ще намрази храната, ако му сервирате в синя посуда. Синьото подтиска апетита, то е за по-пълничките деца. Използвайте различните цветове спрямо характера на детето , за да направите живота му по-спокоен.

Червеният цвят е цвета на силата, властта. Той стимулира физическата и психическа енергия, придава смелост, сила, упорство и постоянство. Повишава тонуса на нервната система, сетивата и черния дроб. Ако детето ви е по-флегматично и без иниациатива, заобиколете го с червено –дрехи, мебели, аксесоари. За него са подходящи и червените плодове.

Синьото е противоположност на червеното. То подтиска болката, успокоява пулса, помага при болести –по-лесно се смъква температурата, защото напомня за допир с вода. Ако сънят на детето е неспокоен, обградете го с нежно синьо –спално бельо и пижамка. Боядисайте спалнята му в такъв цвят. Добра комбинация в тези случаи е и синьо-зеленият цвят, той има успокояващ, релаксиращ ефект.

Оранжевият цвят е цветът на енергията. Той подтиква към задълбочено мислене и съобразителност, към самоконтрол и уравновесеност. Ако детето ви се готви за изпити –това е неговият цвят в момента. Освен това, оранжевото подобрява храносмилането и дейността на щитовидната жлеза, полезен е при деца с астма и други дихателни нарушения. Ако детето няма апетит, сервирайте в оранжеви съдове или сложете покривка на масата в този цвят. Поставете на видно място фруктиера с портокали.

Жълтото е символ на духовното, на мисълта, интелекта, сърдечността. Прогонва страха, безпокойството, води до радост и оптимизъм. Подходящ е за страхливи, неуверени деца с ниско самочувствие. Вдъхнете на страхливото дете оптимизъм, като го обградите с жълто – чаши, играчки, книжки, дрехи, тапети.

Зеленото е цветът на природата и затова действа много освежаващо. Той влияе благотворно върху растежа на децата, предизвиква спокойствие, надежда, здраве, обич. Успокоява нервите, страховете се преодоляват. Препоръчва се на нервни и неспокойни хора да се заобиколят с този цвят. Ако детето ви интуитивно, предпочита зелените багри, бъдете нащрек, нещо го тревожи и то подсъзнателно търси успокоение.

Виолетовият цвят е цветът на нощта, тайнствеността, мистиката, съзерцанието. Предпочитащите този цвят деца се отличават с богат вътрешен живот, артистичност и голяма чувствителност. Лесно се поддават на външни влияния и мисли, възбудими са. Ако детето ви обича този цвят, значи повече от другите се нуждае от подкрепа и поощрение.

Тъмните цветове обикновено са символ на болести, страхове, безнадежност и не са за деца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти