Кога за първи път детето трябва да посети офталмолог

Час при доктора
Снимка: netinfo

Първите рутинни очни прегледи с ориентировъчна цел се извършват в бебешка възраст от неонатолог или педиатър. Лекарят следи за позицията на очите, състоянието на придатъците им (клепачи, слъзни пътища и др.), обръща внимание на зениците и тяхната реакция на светлина.

Ако има променен зеничен рефлекс, значи са настъпили патологични промени в структурата на окото. Например т.нар. бял зеничен рефлекс може да е вследствие на вродено перде (катаракта) или в по-редки случаи на вътреочен тумор. Неясният рефлекс се свързва с аномалии в рефракцията, която се коригира с диоптрични очила. Всяко отклонение от нормата следва да бъде консултирано с офталмолог за точна диагноза и съответно лечение.

Първите по-сериозни тестове за силата на детското зрение би трябвало да се извършат около третата годинка. Ползват се различни таблици за зрителна острота. При най-малките те изобразяват картинки, а за децата над З-годишна възраст същите съдържат различни знаци и букви, числа или символа "Е", обърнат в различни посоки. Подобен преглед е един от най-ефективните начини за ранно откриване на проблеми със зрението на малчуганите.

Допълнителни изследвания се налагат, ако зрението на двете очи е различно, очите не са в успоредна позиция едно спрямо друго, подвижността им е ограничена или нетипична, а също и когато в семейството има хора с очни проблеми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти