Баща – една дума, много емоции

Баща – една дума, много емоции
Снимка: Thinkstock

Вероятно някои мъже, четейки тази статия, ще се запитат защо изобщо е нужно да бъдат подпомагани, щом се грижат за децата си?! И вероятно ще бъдат прави.

За щастие все повече мъже наистина се включват във всички аспекти на отглеждане на децата – от зачеването и бременността през ежедневните грижи до възпитанието в ценности. Бащата все повече излиза от установения стереотип на строга и дисциплинираща фигура, раздаващ наказания, ако правилата се нарушават.

Вероятно някои майки биха били по-резервирани в това да поверят ежедневните грижи за детето на таткото, навярно водени от митовете, че бащите не могат да се справят толкова добре, или че не умеят да се грижат за децата като тях… И да, донякъде навярно ще бъдат прави, защото бащите наистина се грижат за децата по различен начин от майките, но в никакъв случай не можем да кажем, че този начин е по-лош, или по-добър. Той просто е различен.

И докато татковците са все по-активни вкъщи, то не така стои въпроса извън дома. Има множество примери за това как публичните институции и места са доста неприветливи относно татковците, грижещи се за своите малки деца. Табелите в градския транспорт, болниците, детската градина и училището, включително и градските тоалетни със стаи за смяна на памперси, налични само в женските тоалетни, са все примери, поставящи знак за равенство между родител и майка. За татковците тези изключително важни сфери от живота на децата са все още недостъпни.

В световен мащаб все повече бащи открито изразяват своето недоволство от дискриминационното отношение на институции и организации. Блогърът Доин Ричардс е писал много за проблема с липсата на маси за повиване в мъжките отделения. В блога си пише: "Източникът на моя гняв е насочен единствено и само към предприятията, които съзнателно са решили да инсталират маса за повиване в тоалетните на жените, но не и в мъжките (нито имат семейни тоалетни). Като цяло нямат против малки деца, които умеят сами да се справят, посещавайки техните обекти, но ако се наакат, по-добре да има една жена наоколо, за да се погрижи за детето."

Известният американски актьор и млад татко Аштън Къчър също изрази своето възмущение от липсата на удобства за мъжете, грижещи се за малки деца. В профила си в социална мрежа той написа: „Никога няма стая за смяна на памперси в мъжките обществени тоалетни. Първата публична тоалетна с такова помещение, в която вляза, ще бъде гласно оповестена на моята Фейсбук страница. #Бъди промяната!“

Разбира се, за да настъпи промяна в публичния сектор относно мъжете и грижата им за най-малките, е необходимо да отворим пространство за диалог, което е и една от целите на настоящата кампания. В България можем да се похвалим с вече установени успешни практики в областта на образованието и включването на татковците в тази област. В инициативата „Седмица на бащата“, част от кампанията „Да бъдеш баща“* много татковци, дядовци и батковци имаха възможност да положат първи стъпки към промяна на образователните институции относно участието на значимите мъже в тази част от живота на децата. Резултатът беше изключително мотивиращ и вдъхновяващ за това да продължим да случваме промяната заедно с вас, родители!

*През септември 2014 г. официално стартира Национална кампания „Да бъдеш баща“, част от международната Men Care – a global fatherhood campaign. Щастливи сме, че България е първата източноевропейска държава, която се стреми да подпомага мъжете в ролята им на грижовни и отговорни родители и настойници с оглед на пълноценно развитие на децата. С думата „баща“ кампанията се обръща не само към биологичните татковци, но и към всички важни мъже в живота на децата, които се грижат за тях и им служат за модел на поведение.

Евелина Лафчийска - психолог към Асоциация Родители,
част от Национална кампания „Да бъдеш баща“ 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти