4 супер сили, които само младите майки имат

4 супер сили, които само младите майки имат
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Често казваме, че животът е чудо, но рядко се замисляме, че да, това наистина е най-най-голямото чудо.

Две клетки, от двама души, се събират, за да порасне от тях, само за 9 месеца, човешко същество с всичките необходими органи, крайници, очички, миличка усмивка, въоръжено с всички инстинкти за оцеляване.

Забравяме, че големия корем всъщност е дом на едно още неродено човече, което ще стане голям човек, точно като всички нас.

Още по-чудно е в какво се превръща една уж на вид нормална жена, когато стане майка.

Превръща се в супергерой, надарен със супер сили, чиято едничка цел е да превърне малкото пакетче с ританки в голям човек.

Ето 4 от най-интересните супер сили, които само младите майки имат.

Могат да произвеждат мляко само при вида на бебето си

Майката и бебето живеят в пълен синхрон в първите месеци след раждането. Когато бебето огладнее, тялото на майката усеща това и започва да произвежда мляко още преди дори малкото човече да е разбрало, че всъщност е гладно.

Не е невъзможно млякото да потече и само при вида на снимка на бебето, като виновен за това е хормонът окситоцин – щастието, казано с химически термини.

Майки, които са кърмили дълго време, разказват също, че години след като са спрели да кърмят, звукът на плачещо бебе кара гърдите да се напрегнат така, сякаш в тях все още има мляко и то е готово да потече, за да нахрани плачещото бебе. Уникално, нали.

Могат да познаят бебето си по миризмата

90% от жените могат да познаят бебето си по миризмата, дори да са прекарали само 10 минути с него, показва израелско проучване. От еволюционна гледна точка това е нужно, за да не храни майката „грешното“ бебе.

„Майките са програмирани да отговарят на нуждите на бебетата и така да гарантират тяхното здраве и живот.

Ето защо те са свръхчувствителни към всички сигнали, които бебето излъчва – плач, миризма, усещане на кожата. Тези инстинкти се включват и за чуждите бебета, защото за природата всеки живот е важен“, обясняват авторите на книгата за родители „Животът няма да е същият“

Мозъците им стават по-големи

Въпреки твърдението на майките, че „оглупяват“ след раждането, изследване със скенер е доказало, че сивото вещество на жени, родили преди 2-4 седмици, се е увеличило.

Това не е изненадващо, защото става дума за тази част от мозъка, която отговаря за мотивацията, наградите и регулирането на емоциите – все мозъчни дейности, пряко свързани с грижата за бебето и чувствата, които това поражда.

Могат да определят температурата само с едно докосване

Казват, че жените не могат да се оправят добре с измерването на разстоянията на око. Но по съвсем друг начин стои измерването на температура. Майките успяват да определят с точност каква е температурата на детето само с докосване на челото.

Правено е специално изследване, което доказва, че 95% от случаите жените наистина познават дали детето им има температура.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти