Спалнята - убежището на душата

спалня
Снимка: Istock

Ивета Попова

С настъпването на по-спокойната част от годината спалнята като че ли се оказва най-важното място в къщата, убежището от лошото време навън и напрегнатия ден.

Да влезеш у дома, да оставиш проблемите си пред вратата и да те очаква обстановка, която примамливо да те подканва да се отпуснеш - това е мисията на всеки интериорен дизайнер, а и моята лична.

И така, как да настроите спалнята си на зимна, т.е уютна вълна:

Комфортни текстури

Заменете спалното бельо от разхлажда лен с мек памук и вълнени тъкани. Добавете меки килимчета, за да стъпите на меко и топло, когато станете сутрин.

Завесите нека са от плътна, тежка материя, за да са като прегръдка и защита от външния студ и сивота.

Цветова палитра за релаксация

Обратно на сивото навън обаче, цветовете в спалнята е добре да са нежни и слънчеви, но не прекалено ярки, за да не хармонират с по-спокойната тоналност на сезона.

Бежово, пудра, приглушено зелено и тъмно синьо - това са цветове, които настройват за спокойствие и сън, но без да внушават минорно настроение.

Ако стените са боядисани в неутрални цветове, можете да постигнете тази цветова гама чрез аксесоарите и тъканите, за които споменахме по-горе.

Зеленина

Присъствието на живи растения в спалнята е тема, за която ние, интериорните дизайнери, водим спорове от прекалено дълго. Изборът на подходящи за хората растения, край които да спят е прекалено сложна материя, за да можем с лекота да кажем “сложете растения в спалнята”.

Затова избирам да освежа спалните със сукуленти - нежни на вид, непридирчиви към условията, но много издръжливи растения, с които да добавите няколко щриха природа в спалнята си.

Скрийте хаоса зад вратички и паравани

Спалнята често е и будоар и дрешник и сякаш неусетно във всеки свободен кът се появява нова вещ. Цялата тази визуална шумотевица е добре да се скрие на сигурно място зад вратите на гардероба и тоалетната масичка.

Уют може да се създаде и с параван в азиатски стил, ако това подхожда на вкуса ви.

Осветлението като спасение от сивотата

Обичайно осветлението в спалнята е приглушено, приспивно. Трябва да помислите обаче, че това е мястото на което не само заспивате след уморителен ден, но и се събуждате на сутринта.

Разсънването в студена сива сутрин може да е истинско предизвикателство за организма, ако не му дадем допълнителна доза топла светлина, като летен изгрев.

Изберете осветлението си с опции за регулиране на светлината и заложете на топлата светлина, особено на нощните лампи и декоративното осветление.

Вечер се подготвяйте за сън в приглушено осветление, но сутрин потопете сетивата си в светлина. Това наистина ще подобри настроението и най-сивия ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти