Как да превърнем покрива в градина

Как да превърнем покрива в градина
Снимка: fiora.eu

Л. арх. Светослав Стойнев

Когато говорим за покривно озеленяване, повечето хора си представят, че става въпрос за поставяне на цветя на балкона или нареждане на саксии с туи по периферията на тераси или покриви. Разбира се, това е решение за повечето малки наши тераси в жилищните блокове.

Ако се замислите обаче, има толкова много покривни пространства, които не се използват ефективно. Всъщност, най-голяма площ в градовете заемат именно покривите (в това число и покривите на подземни гаражи и терасите), а половината от тях са плоски и биха могли да се превърнат в истински градини. Те успешно могат да се превърнат в малки оазиси в бетоновата градска джунгла.

Създаването на нова био среда върху една сграда изисква определени технически изисквания, за да функционира правилно градината със сградата, а именно да няма течове, заблатяване или преливане при обилни валежи, задръстване, падане на части при вятър и много други.

Три са основните компоненти над конструкцията, за да имаме зелен покрив: подходяща хидроизолация, дренаж и субстрат за зелени покриви. След постигане на всичко това следва и самото озеленяване.

Не забравяйте, че едно растение би загинало по-скоро от прекомерно задържане на вода в корените, отколкото от засушаване. Неслучайно в дъното на всяка саксия има отвори за дренаж.

Дренажът представлява мембрана, която задържа определено количество вода, необходимо за растенията, като в същото време има отвори и улеи за бързото оттичане на излишната вода при валежи и аерация за растенията.

Субстратът в по-голямата си част е минерален, т. е. не можем да използваме обикновена почва,  тъй като тя няма необходимите дренажни качества. Той следва да бъде изготвен според вида зелен покрив, да абсорбира бързо водата при прекомерни валежи и дори порои, но в същото време трябва да задържа и хранителни вещества, необходими за растенията.

Според вида на конструкцията и изискванията на потребителите, зелените покриви се делят на две основни групи:

Екстензивни зелени покриви

Зелени покриви с дебелина на субстрата от 7-8 см са с малко тегло. Подходящи са за наклонени покриви, за покриви с ограничена товароносимост, големи покривни пространства. Това е  една икономична система с минимална поддръжка.

Интензивни зелени покриви са всички останали с дебелина на субстрата над 15 см. Те са подходящи за трева, храсти, малки дървета и др. При тях могат да се използват най-различни декоративни видове в комбинация с настилки от павета, плочи, дървен декинг и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти