150 г брашно
8 г бакпулвер
1 г сода бикарбонат
2 г фина сол
30 г захар
1 лимон, настъргана кора
230 г обезмаслено прясно мляко
2 яйца размер S
40 г разтопено езсолно масло
масло за пържене
пресни малини
За шоколадовия сос:
150 г оезмаслено прясно мляко
100 г течна сметана (35% масленост)
200 г натурален шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
В купа сипете брашното, солта, захарта, бакпулвера и содата. Настържете фино кората на лимона. Разбъркайте добре.
Сипете прясното мляко на струя, катоедновременно с това разбърквате. Добавете яйцата, разбъркайте. Добавете охладеното разопено масло и разбъркайте до хомогенна смес. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
Загрейте тиган. В малко масло изпържете няколко малки палачинки наведнъж. Продължете докато сместа свърши.
За шоколадовия сос сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка и ги оставете да заврат. Излейти горещата смес върху шоколадовия чипс. Пасирайте сместа с пасатор. Пресипете шоколадовия сос във висок съд.
Полейте палачинките с шоколадов сос и поръсете с пресни малини.
В какво се крие чарът на палачинките
Шоколадови палачинки за закуска