патладжани - 1 бр - 0.60 лв
моркови - 1 бр - 0.13 лв
чесън - 1 глава - 0.64 лв
гъби - 300 гр - 2.99 лв
сварен зрял боб - 250 гр - 1.85 лв
сушени домати - 6 броя - 2.28 лв
орехи - 40 гр - 1.40 лв
зехтин - 40 мл - 0.72 лв
магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
Дори да сте човек, който обожава домашно приготвената храна и не се отказва лесно от месото, ще останете приятно изненадани от нашия веган пастет. Няма да бъдем излишно скромни, той е истинско откритие. Богат, кремообразен и с дълбок вкус, който по нищо не отстъпва на традиционните месни варианти.
Каква е тайната на перфектния веган пастет? На първо място, правилният подбор на съставките и подправките. И не по-малко важното – да ги изпечете предварително. Минат ли през огъня, предварително посолени и поръсени с мазнина, ще извадите от тях най-добрия вкус. Плътен, без дори намек за блудкавост, наситен, удовлетворяващ. Съставките се балансират чудесно – умами от гъбите, сладост от морковите и чесъна, лека кисела острота от сушените домати… Добавяме към тях мекотата на патладжана. А свареният бял боб е перфектната спойка за всичко това.
Ще се изненадате колко универсален е този веган пастет. Можете да го намажете върху топла филийка хляб, да го поднесете като дип с хрупкави зеленчуци, като гарнитура към печено месо или да си измайсторите своя салата, в което има и топка от него. Перфектен е както за бърза закуска, така и като част от празничната трапеза.
И съвсем не е нужно да сте веган или вегетарианец, за да го оцените по достойнство. Дайте му шанс, ще ви изненада дори повече, отколкото очаквате.
Добър апетит!
- Нарежете патладжана на кубчета и го сложете в единия край на тава, покрита с хартия за печене. До него поставете обелените и нарязани на кръгчета моркови, между тях сложете главата чесън с отрязано капаче и в срещуположения край на тавата добавете почистените и нарязани на едро гъби.
- Полейте всички зеленчуци със зехтин, овкусете с черен пипер и сол и печете за 30-35 минути.
- Сложете всички изпечени зеленчуци в каната на блендера. Изстискайте чесъна от обелките, добавете сушените домати заедно с част от зехтина от бурканчето. Прибавете и боба, орехите и магданоза.
- Блендирайте всичко до гъст пастет. Разпределете го в купичилки или бурканчета и приберете в хладилника докато дойде време да го поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.