Запечен боб на фурна

Спомени от детството

Запечен боб на фурна
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
180 мин.
Необходими продукти

300 г боб
1 морков
2 глави лук
2 сушени чушки
3 домата
4–5 с. л. олио
2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чили на люспи
2 ч. л. сушен джоджен
2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Накиснете боба в студена вода за няколко часа.Излейте водата, сложете в тенджера и налейте вода толкова, че да покрива боба.

Кипнете, свалете съда от котлона и излейте водата. В тиган загрейте олиото и запържете нарязания на кубчета лук и ситно нарязания морков за 5–6 минути с 1 ч. л. сол.

Добавете червения пипер, чилито на люспи и сушения джоджен, разбъркайте и гответе около минута. Налейте 100–150 мл вода и свалете съда от котлона.

В глинен съд сложете отцедения боб, излейте запържените зеленчуци и налейте студена вода така, че да покрие боба. Разбъркайте, похлупете и сложете в студена фурна. Настройте на 200 градуса и гответе 90 минути.

Извадете съда от фурната, добавете нарязаните на кубчета домати и едро нарязаните сушени чушки. Посолете и върнете във фурната за още 60 минути, като намалите градусите на 180. Поднесете с домашен хляб и печени люти чушки. 

Рецепти за фасул:

Смилянският боб
Защо бобовите храни са толкова полезни?
Как да готвим зелен фасул
Паниран смилянски фасул
Зелен фасул на фурна
Разкошен фасул

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти