
300 г боб
1 морков
2 глави лук
2 сушени чушки
3 домата
4–5 с. л. олио
2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чили на люспи
2 ч. л. сушен джоджен
2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Накиснете боба в студена вода за няколко часа.Излейте водата, сложете в тенджера и налейте вода толкова, че да покрива боба.
Кипнете, свалете съда от котлона и излейте водата. В тиган загрейте олиото и запържете нарязания на кубчета лук и ситно нарязания морков за 5–6 минути с 1 ч. л. сол.
Добавете червения пипер, чилито на люспи и сушения джоджен, разбъркайте и гответе около минута. Налейте 100–150 мл вода и свалете съда от котлона.
В глинен съд сложете отцедения боб, излейте запържените зеленчуци и налейте студена вода така, че да покрие боба. Разбъркайте, похлупете и сложете в студена фурна. Настройте на 200 градуса и гответе 90 минути.
Извадете съда от фурната, добавете нарязаните на кубчета домати и едро нарязаните сушени чушки. Посолете и върнете във фурната за още 60 минути, като намалите градусите на 180. Поднесете с домашен хляб и печени люти чушки.
Рецепти за фасул:
Смилянският боб
Защо бобовите храни са толкова полезни?
Как да готвим зелен фасул
Паниран смилянски фасул
Зелен фасул на фурна
Разкошен фасул