
за блатовете:
150 г кристална захар
100 г пудра захар
6 белтъка
200 г белени лешници
1 с. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. крем от тартар
1 щипка сол
за крема:
400 мл прясно мляко
5 жълтъка
130 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
10 г желатин
250 мл течна животинска сметана
200 г рачел от тиква
100 г белени лешници
1 белтък
1 с. л. пудра захар
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Смелете лешниците и ги разбъркайте с нишестето. Разбийте белтъците с щипка сол и крема от тартар.
След като станат на сняг, добавете кристалната захар при постояно разбиване. Когато и кристалната захар се разтвори, добавете пудрата захар и отново разбийте.
Сипете лешиците към белтъците и разбъркайте. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Разпределете сместа в 2 кръгли форми за печене с подвижно дъно (диаметър 26 см), предварително застлани с пергаментова хартия.
Изпечете блатовете за 20-25 минути и ги охладете. За крема загрейте млякото.
Разбъркайте жълтъците със 100 г от захарта и ваниловата захар. Налейте млякото на тънка струйка, за да се темперират жълтъците. След това сложете съда на котлона и гответе на слаб огън, докато сместа леко се сгъсти.
Изсипете я в купа, сложена във вода с лед, за да спрете процеса на готвене. Охладете до стайна температура. Накиснете желатина в 30 мл студена вода. Загрейте на водна баня, за да се разтопи. Налейте към яйчената смес.
Извадете сметаната от хладилника и я разбийте. Разбъркайте с яйчения крем. Приберете в хладилник да стегне. Върху единия блат сложете от крема. Покрийте с другия блат и намажете с останалия крем. Приберете в хладилник да стегне.
Лешниците се натрошават леко и се разбъркват внимателно с разбит белтък. Поръсете със сол и пудра захар. Изпечете ги в загрята на 150 градуса фурна за 15-20 минути.
Аранжирайте тортата с рачел от тиква и солени лешници.
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци