1/2 с.л. кокосово масло
4 горни пилешки бутчета с кожа, без кости
200 мл кокосова сметана
3 филийки джинджифил
3 см корен куркума
1/2 лайм, сок
1 зелена люта чушка
листа тайландски босилек и виетнамска мента
1/2 ч.ч. пържен шалот
сол
Начин на приготвяне:
Извадете пилешките бутчета от хладилника 15 минути преди готвене. Разтопете кокосовото масло в тиган. Поставете предварително поръсените със сол пилешки утчета в тигана, с кожата надолу. Запечатайте месото за по 4-5 минути от всяка страна. Извадете го в чиния.
Пресипете мазнината в купичка и почистете тигана с кухненска хартия. Сипете кокосовата сметана. Добавете фино настъргания обелен корен куркума и нарязания на тънки ивички джинджифил. Разбъркайте и поставете пилешките бутчета в тигана, с кожата надолу. Захлупете и гответе месото в соса по 3-4 минути от всяка страна. Ако сосът е гъст, при обръщането на бутчетата добавете 1/4 ч.ч. топла вода.
Сервирайте пилешкото къри върху основа от варен ориз или киноа. Гарнирайте с тънки кръгчета люта мушка. Поръсете със сок от лайм и пържен шалот.
Други рецепти:
- Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
- Картофени палачинки с пилешко месо
- Пилешко с четири сирена
- Лека салата с пилешко месо
- Апетитни маринати за пилешко месо
- Как да сготвим най-вкусното пилешко