
1 глава карфиол
4 стръка мащерка
100 г зелени маслини (без костилки)
2 скилидки чесън
1 ч. л. бял синап
50 мл зехтин
4 стръка магданоз
кората от 1 лимон
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Зехтинът се загрява, съдът се дърпа от котлона и в него се пускат накълцаните скилидки чесън и наситнените маслини. Прибавят се счуканите зърна синап и бял пипер. Подправя се със сол на вкус и листенца мащерка, и се разбърква добре.
Карфиолът се почиства и се вари в подсолена вода, докато леко омекне.
Изважда се, отцежда се добре и се охлажда. След това се полива с овкусения зехтин и се оставя за 30 минути, за да поеме ароматите. Прехвърля се в тава и се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Поднася се с наситнения магданоз и настърганата лимонова кора.
Още идеи за готвене:
- Какво да сготвите тази зима, за да не напълнеете
- Какво да сготвим с кисело зеле: 10 апетитни рецепти за студените дни
- Очарованието на зимните салати - как да ги приготвим и какво трябва да знаем