
за палачинките:
350 мл прясно мляко
150 г брашно
1 яйце
1 щипка сол
олио за мазане
за плънката:
1 пиле (1,2 кг)
2 люти чушки
2 глави лук
2 скилидки чесън
30 г пресен джинджифил
1 дафинов лист
2 с. л. олио
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. кориандър на зърна
1/2 ч. л. червен пипер
сол на вкус
за заливане:
4 яйца
2 с. л. олио
1/4 ч. л. куркума
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се почиства и се сварява във вода, заедно с един дафинов лист. След това се обезкостява, кожата се отстранява, а месото се накъсва.
Кориандърът и кимионът се запичат на сух тиган и се стриват в хаванче. Чушките, лукът, чесънът и джинджифилът се режат наситно и се запържват в олиото. Подправя се с кимиона, кориандъра, куркумата и червения пипер.
Прибавя се и накъсаното пилешко месо. Разбърква се и се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер.
Брашното за палачинките се смесва със солта. Добавят се млякото и яйцето и се разбърква.
В намазан с олио тиган се приготвят 7 палачинки, като се пекат само от едната страна. Изваждат се и се оставят с неопечената страна нагоре, като не се редят една върху друга, за да не залепнат.
Съд с термоустойчиви дръжки се маже с олио и се покрива с хартия за печене. Яйцата се разбиват със сол, черен пипер и куркума.
Всяка палачинка се потапя в сместа и се редят една върху друга в съда с неопечената страна нагоре, като между тях се разпределя плънката.
Завършва се с палачинка и се залива с остатъка от разбитите яйца. Готви се на котлона за около 5 минути. След това се прехвърля в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се пече още 10–15 минути.
Още рецепти за торта:
- Лека плодова торта
- Неделна торта без печене
- Малка ягодова торта
- Как да направим шоколадова торта за една минута
- Палачинкова торта
- Виенска торта за шокоманиаци