за тестото:
500 г брашно
1 пакетче суха мая (7 г)
180 мл прясно мляко
2 яйца
40 г краве масло (+ за намазване)
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
за плънката:
300 г сирене
100 г кашкавал
1 с. л. кисело мляко
1 яйце
Начин на приготвяне:
Смесете маята със затопленото мляко, захарта и щипка брашно. Оставете да шупне. Разтопете маслото. Сипете брашното в купа, оформете кладенче, чукнете яйцата и прибавете шупналата мая, маслото и солта.
Замесете меко и еластично тесто, поставете го в набрашнена купа, поръсете го с брашно, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втасва, докато удвои обема си. За плънката смесете яйцето с киселото мляко, а след това разбъркайте с натрошеното сирене и настъргания кашкавал.
Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина от 1 см и я намажете с масло. Върху нея разпределете плънката от сирена.
Застелете форма терин с намокрена пергаментова хартия и я намажете с масло. Нарежете тестото с плънката на квадрати и ги подредете на купчинка един върху друг. Поставете купчинката от тесто легнала в терина. Оставете да втаса повторно за около 1 час.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Намажете тестото с разтопено масло и изпечете хляба до готовност – за около 30 минути.
Други рецепти:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Как да омесим хляб у дома
Как да съхраняваме хляб
Да си направим хляб със семена
Три индийски хляба от едно тесто