
1 кг картофи
4 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 консерва домати на кубчета (400 г)
50 мл зехтин
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. суха мащерка
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. самардала
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и се режат на лодки. Заливат се с половината зехтин и се овкусяват със сол, черен пипер и самардалата. Прехвърлят се тава и се пекат 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Лукът се наситнява и се запържва в останалия зехтин. Добавя се и чесънът. Щом лукът стане стъклен, се поръсва с ригана, мащерката и червения пипер.
Наливат се доматите и се готви 5–10 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Картофите се заливат с доматите и се разбърква. Оформят се 4 гнезда и се чукват яйцата.
Ястието се пече 10–12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.Поръсва се с наситнен магданоз и се сервира.
Прочетете още по темата:
Защо пресните картофи са по-полезни от старите
Пет рецепти с картофи
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Запечени картофи със сирене
Картофи със сирене на фурна