
Необходими продукти:
1 октопод
5-6 скилидки чесън
1 чаша бяло вино
1 стрък целина (нарязан на парчета)
Сол и пипер
За запържването:
2 лъжици зехтин
2 супени лъжици див лук
1 супена лъжица чесън, нарязан на малки парчета
1 лъжица чили сос (по желание)
Разделете октопода на две. Едната част сложете в тенджера с 300 мл. вряща вода, чесън и целина. Оставя се да ври в продължение на 40 минути.
Втората част от октопода се вари в 200 мл. вряща вода + една чаша вино, целина и чесън. Варете октопода в продължение на 40 минути.
Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете чесън, лук и чили и запържете за около 2 минутки. Добавете октопода и гответе от двете страни в продължение на 3-4 минути. Подправя се със сол и черен пипер. Сервира се топъл!
Можете да приготвите вкусна гарнитура пюре от нахут, картофи и див лук. За нея ще са ви необходими:
3 големи картофа (варени)
1 консерва нахут
2 супени лъжици лук (нарязан на малки парченца)
Червен пипер на прах
Сол и черен пипер
1 чаена лъжица чесън на прах
1 супена лъжица масло
Смачкайте картофите и нахута с вилица или в блендер. Добавете всички подправки и маслото. Ако решите да сервирате гарнитурата топла, то затоплете пюрето и добавете маслото точно преди сервиране. Разбърква се добре, за да се разтопи маслото.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!