1 пиле
800 г домати от консерва (цели)
2 червени калифорнийски чушки
2 жълти калифорнийски чушки
2 глави лук
5 скилидки чесън
60 г прошуто на ленти
1/2 връзка мащерка
2 с. л. доматен концентрат
150 г бяло вино
70 мл зехтин
2 дафинови листа
1 ч. л. пушен червен пипер
брашно за овалване
сол и черен пипер на вкус
хляб за поднасяне
Начин на приготвяне:
Нарежете пилето на парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги оваляйте в брашно. Загрейте част от зехтина в тенджера и запържете месото на няколко пъти от всички страни до златисто.
Нарежете лука, чушките и прошутото на ивички. Чесъна нарежете на тънки филийки.
В друга тенджера загрейте останалия зехтин. Пуснете нарязаните зеленчуци и прошутото, прибавете накълцаната мащерката. Щом зеленчуците се запържат, без да се карамелизират, налейте виното. Гответе 2-3 минути.
Прибавете доматения концентрат и доматите.
Овкусете с пушения пипер, сложете и парчетата пиле. Добавете дафиновите листа, сол и пипер на вкус. Похлупете и гответе яхнията на много слаб огън около 2 часа. Ако има нужда, налейте малко вода.
Сервирайте със запечени филийки хляб.
Други рецепти:
- Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
- Картофени палачинки с пилешко месо
- Пилешко с четири сирена
- Лека салата с пилешко месо
- Апетитни маринати за пилешко месо
- Как да сготвим най-вкусното пилешко