
1 кг скариди (16/20)
50 г краве масло
за подправката:
2 ч. л. суха мащерка
1 1/2 ч. л. морска сол
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. кафява захар
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сух чесън
1 ч. л. сух лук
1 щипка лют пипер по желание
за царевицата:
5 кочана царевица
1 връзка пресен лук
1 малка глава червен лук
200 мл животинска сметана
200 мл зеленчуков бульон
50 г краве масло със стайна температура
2 стръка пресен риган
1/2 с. л. лют сос „Шрирача“
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Царевицата се обелва и се намазва добре с маслото. След това се изпича до златисто на грил или на грил тиган. Зърната се отделят с помощта на остър нож.
Червеният и пресният лук се нарязват на ситно и се запържват в маслото, докато се карамелизират.
Добавят се зърната царевица, налива се бульонът и се вари, докато течността се редуцира.
След това се добавя сметаната и се готви още 5 минути на слаб огън.
Една трета от сместа се изважда от съда, пюрира се, след което се сипва обратно в него.
Поръсва се с наситнен пресен риган, сол, черен пипер и лют сос, и се разбърква.
Мащерката, чесънът, лукът, червеният пипер, кафявата захар, черният пипер, морската сол и лютият пипер се смилат в кафемелачка.
Скаридите се обелват и се почистват, като главите се оставят. Поръсват се с подправката.
Маслото се разтопява в тиган с дебело дъно и скаридите се запържват до златисто.
Поднасят се върху царевицата.
Още по темата:
Морски дарове на скара
Мини коктейли със скариди и крем от авокадо
Салата скариди с домати
Паеля