4 домата
3 патладжана
3 скилидки чесън
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
4 стръка естрагон
2 стръка мащерка
800 мл зеленчуков бульон
250 мл животинска сметана
80 мл зехтин
1 ч. л. лют сос
за сервиране:
1/2 хляб (с квас)
100 г овче сирене
50 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се режат на кубчета. Посоляват се и се оставят 20 минути, да се отцеди горчивата им вода. Измиват се и се подсушават. Подреждат се в тава, заливат се с половината от зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – за 30–40 минути.
Доматите се режат на кубчета, чушките се почистват от семките и заедно с лука се режат на едро, а чесънът се обелва.
Доматите, чушките, лукът и чесънът се слагат в тава и се заливат с останалия зехтин. Овкусяват се със сол и мащерка и се пекат 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Всички печени зеленчуци се прехвърлят в тенджера. Заливат се с бульона, добавя се естрагонът и се варят 20 минути.
Супата се пасира и се прецежда. Наливат се сметаната и лютият сос, връща се на огъня и се оставя да кипне. Овкусява се с черен пипер.
Хлябът се накъсва на големи залци, залива се със зехтина и се посолява на вкус. Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Супата се сервира с натрошено сирене и хляб.
Сходни рецепти:
Баба Гануш с бял шоколад
Рулца от ... патладжан
Канапе от патладжани с домати
Рулца от патладжан
Патладжан по средиземноморски
Салата с патладжан и печено сирене
Патладжани с доматен сос