Разядка от гъши дроб

Със салата от рукола и мандарини

Разядка от гъши дроб
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Деликатен и кадифен гъшият дроб е деликатес, достоен за всеки празник, особено когато е вкусно допълнен от сладостта на карамела, аромата на порто и свежата красота на салатата с мандарини.

Необходими продукти за 4 порции:

500 г гъши дроб
300 мл студена животинска сметана 35%
1 жълтък
1 ч. л. коняк
1 ч. л. пушена сол
⅓ ч. л. смлян бял пипер

За карамела:

80 г кафява захар
60 мл порто
за салатата:
1 малка салата айсберг
1 връзка рукола
5 мандарини
2 с. л. зърна от нар
2 с. л. лучени кълнове
2 с. л. запечени кедрови ядки

За дресинга:

1 с. л. оризов оцет
1 ч. л. мед
1 ч. л. портокалов ликьор
1 стрък мащерка
3 с. л. олио от гроздови семки
морска сол

Начин на приготвяне:

1.Гъшият дроб се почиства от ципите и жилите. Нарязва се на кубчета.

2.Пасират се заедно дробът, жълтъкът и студената сметана. Добавят се конякът, солта и пиперът.

3.Кафявата захар се сипва в метален съд, залива се с портото и се стопява на умерен огън до светъл карамел. Налива се дъното на малки топлоустойчиви купички.

4.Върху карамела се налива пасираният дроб. Заглажда се. Пече се на водна баня 20 - 30 мин на 150° С в тава с гореща вода. Охлажда се и се оставя да престои в хладилника 10 - 12 часа.

5.Руколата се смесва с накъсаната салата айсберг, мандарините, нарязани на филенца, нара, лучените кълнове и ядките.

6.Оризовият оцет се разбърква с меда, листенцата мащерка и ликьора, Смесва се с олиото и солта.

7.Кремовете се обръщат в чинии и се поднасят със салата и дресинга.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти