за тестото:
500 г брашно
200 мл затоплено прясно мляко
180 мл олио
1 пакетче суха мая (7 г)
1/2 ч. л. сол
за плънката:
300 г зелени маслини (без костилки)
20 мл олио
2 печени червени чушки (от буркан без оцет)
1 глава лук
за намазване:
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в млякото и се налива към смесеното със солта брашно. Прибавя се олиото и се замесва твърдо тесто, което се оставя да втаса, тестото става тежко, не толкова еластично.
Маслините, чушките и лукът за плънката се накълцват. Лукът се пържи в олиото, докато омекне, без да се карамелизира, прибавят се чушките и маслините, и се пържи още 2–3 минути. Сместа се охлажда.
Тестото се разделя на 20 малки топки, които леко се разточват, може и с ръце. Във всяко парче тесто се слага по малко от плънката.
Срещуположните краища се затварят, като се притискат. Мажат се с разбит с вода жълтък и се пекат около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Други рецепти:
Как да си направим плодова пица
Пица с домашно замесено тесто
Постна пица