Копривщенска салата

Перфектна за предстоящите студени дни

2.6 от общо 5 гласа
30 мин.
Необходими продукти

картофи - 4 бр  

моркови - 2 бр 

яйца сварени - 2 бр 

майонеза - 2 кутии 

кисели краставички - 1/2 буркани 

копър - 4 стръка 

чесън - 3 скилидки 

черен пипер на вкус

Има няколко варианта на рецепта за копривщенска салата в готварските книги. Едната е с прясно зеле, чушки, домати и чесън. Другата е с картофи, моркови, кисели краставички, варени яйца и майонеза. Mate Kitchen избраха да направим втория вариант за копривщенска салата, който е по-подходящ за студените зимни месеци. Това, разбира се, не означава, че няма да споделим с вас как се приготвя и лятната рецепта.

Копривщенската салата е интересно съчетание на пресни зеленчуци и продукти, които са минали през термична обработка като картофите и яйцата. В нея има различни текстури и вкусове – и меко, и хрупкаво, и леко кисело от краставичките, и лютиво от чесъна, и свежо от копъра. Може да ползвате и домашно приготвена майонеза, която става готова за точно 5 минути.

Важно е да сте отцедили много добре краставичките от саламурата, защото тя разводнява текстурата, предупреждават от Mate Kitchen. Знаете колко неприятна гледка е салата, която се е отпуснала в чинията и е протекла, образно казано.

Рендето определено не е най-любимият и удобен уред в кухнята. Ако не ви се стърже толкова много, може просто да нарежете съставките на кубчета с размер по ваш вкус и така да ги смесите. Съветът ни е да приберете готовата салата в хладилника за поне час, преди да я поднесете. Така давате възможност на вкусовете да се смесят добре и майонезата да се стегне и да събере зеленчуците.

Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите, охладете ги добре и ги обелете.

2. Настържете морковите и картофите на едро. Нарежете киселите краставички на ситни кубчета.

3. В подходяща купа наредете пласт от настърганите картофи, върху тях морковите, киселите краставички, настърганите на едро яйца, разнесете майонезата и отново наредете пласт картофи.

4. Това може да се повтори още веднъж, ако купата е дълбока и имате достатъчно продукти. Обърнете я върху голяма, плоска чиния, поръсете с нарязан копър и накълцан чесън и сервирайте.

5. Можете и да смесите всички продукти в купа, да ги разбъркате с майонезата и да сервирате по този начин.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти