Запечени картофи със сирене и риган

Хрупкави и вкусни

Запечени картофи със сирене и риган
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти

800 г пресни картофи (не дребни)
100 г краве сирене
100 мл студено пресован зехтин
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
1/2 лимон
1 ч. л. риган
сол и пипер меланж на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват добре и се режат на тънки шайби с помощта на ренде, тип „Мандолина“. 

Бланшират се за кратко във вряща подсолена вода. Изваждат се. 

Зърната пипер меланж се счукват в хаванче. Прехвърлят се в купа, прибавят се сол на вкус и половината зехтин. 

Картофите се овкусяват със сместа. 

Чесънът се стрива на паста с малко сол и се смесва с ригана, лимоновия сок, сол, пипер меланж и останалия зехтин. 

Шайбите картофи се подреждат в тава прави плътно една до друга и се заливат със сместа. Тавата се покрива с фолио и се слага в загрята на 180 градуса фурна. 

Картофите се пекат 50 минути. Фолиото се маха, поръсват се с натрошеното сирене и се допичат на 220 градуса до златисто – за десетина минути. 

Преди поднасяне се гарнират с наситнен пресен лук и по желание се поливат с малко зехтин.

Прочетете още:

Защо пресните картофи са по-полезни от старите
Пет рецепти с картофи
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Запечени картофи със сирене
Картофи със сирене на фурна

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти