Телешко с домати и печено пюре

Крехко и с идеалната гарнитура

0 от общо 0 гласа
140 мин.
Необходими продукти

телешко месо - 1.2 кг 

картофи - 6 броя 

лук - 1 глава 

чушки - 1 бр 

чесън - 1 скилидка  

моркови - 1 бр 

целина - 1 стрък  

брашно - 1 с.л.

стерелизирани белени домати - 400 гр  

масло - 2 с.л.  

пармезан - 1 ч.ч.  

зехтин - 100 мл 

сол

черен пипер

Великолепно телешко с домати и печено пюре! Перфектната рецепта за онези от вас, които харесват телешкото месо и най-вече не се страхуват да го готвят. С това невероятно вкусно предложение на Mate Kitchen ще се убедите, че въобще не е страшно.

За телешко с домати и печено пюре са подходящи врат или плешка, защото в тях има и мазнина и месото е по-сочно. Основно правило е телешкото да се реже напречно на мускулните влакна дори и когато ще го варите, защото така се запазва по-крехко. Когато ще го правите задушено, както е в този случай, най-подходящи са не само плешката и вратът, но и джоланът.

Сосът на това телешко става с много богат вкус заради разнообразието от зеленчуци в него. Макар че сме кръстили рецептата телешко с домати, те реално са течният елемент, който обединява всичко. Те изобщо не са много и не доминират като вкус. Имаме сладостта от лука и морковите в комбинация със специфичния аромат на целината, който изключително много подхожда на телешкото месо.

Получава се много вкусно и ефектно ястие, защото върху задушеното телешко месо с доматения сос се покрива дебел слой картофено пюре и се запича с малко пармезан отгоре. Не ви трябва да правите гарнитура, уверяват Mate Kitchen. Наливате си само чаша червено вино и си хапвате с удоволствие и без мярка.

Начин на приготвяне: 

1. Нарежете месото на хапки.

2. Загрейте зехтина и запържете месото до порозовяване за 5-6 минути.

3. Прибавете нарязаните на ситно лук, чесън, чушка, морков и целина и задушавайте 3-4 минути. Поръсете с брашното и го оставете да се запържи за 2-3 минути.

4. Сложете доматите и червения пипер.

5. Поръсете със сол и пипер и допълнете вода колкото да покрие месото до средата.

6. Покрийте с капак тенджерата и варете ястието на тих огън около час и 15 минути, докато месото омекне, а сосът се сгъсти.

7. Междувременно нарежете на ситно картофите и ги варете докато омекнат.

8. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре. Посолете, прибавете маслото и половината пармезан. Разбъркайте.

9. Сложете месото в продълговата тава и покрийте с пюрето.

10. Поръсете с останалия пармезан, печете на 200 градуса за 15 минути, докато порозовее.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти