Свинско в кокосово мляко

Ароматна изненада

5 от общо 1 гласа
Необходими продукти

1 с.л. олио

1200 г свински гърди с кожата (цяло парче)

сол

200 г палмова захар

150 мл черен оцет

80 мл рибен сос

80 мл сладък соев сос (кечап манис)

4 см корен джинджифил

4 скилидки чесън

2 дълги червени люти чушки

2 листа кафир лайм

400 мл пилешки бульон

500 мл кокосово мляко

Начин на приготвяне:

Върху кожата на парчето свински гърди направете разрези с дълбочина 1 см в двете посоки, така че да се получат ромбоидчета. Поставете месото в дълбока тавичка и го поставете непокрите за 1 нощ в хладилника, за да може кожата добре да изсъхне. Извадете месото от хладилника 2 часа преди готвене.

Загрейте фурната на 220 градуса и поставете тавичката с месото в нея за 15-20 минути, докато кожата придобие златист цвят. Извадете месото и намалете градусите на 160.

В тенджера сипете палмовата захар и я оставете да се разтопи. Добавете черния оцет, рибния и сладкия соев сос. Отстранете дръжките на лютите чушки и ги нарежете на едро заедно със семките. Обелете и нарежете на парчета джинджифила. Обелете и смачкайте скилидките чесън. Добавете всичко в тенджерата и разбъркайте. Деглазирайте с пилешки бульон. Щом сместа стане по-хомогенна, добавете кокосовото мляко и оставете да къкри в продължение на 5 минути.

Внимателно излейте соса с кокосово мляко в тавичката, важно е той да не докосва по никакъв начин хрупкавата кожа. Сосът трябва да покрие 2/3 от месото. Поставете във фурната за 1.5-2 часа. Наблюдавайте месото по време на печенето. Ако сосът много намалее, добавете малко бульон или вода.

Оставете месото да изстине в тавата за 15-20 минути. След това го извадете върху дъска и го нарежете на филии. На дъното на чиния за сервиране разстелете 1-2 с.л. от соса с кокосово мляко. Върху него подредете резените месо. Сервирайте с гарнитура от ориз на пара и азиатска салата.

Прочетете още:

Паста "Матричана"

Идея за вечеря - паста със спанак

Паста с лек и бърз доматен сос

Паста с пиле, зелен фасул и домати

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти