4 дебели свински котлета
300 г картофи
300 мл бяло вино
50 г краве масло
1 зелена ябълка (сорт „Грени Смит“)
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус
за маслото:
100 г краве масло (със стайна температура)
4 стръка мащерка
1 с. л. едрозърнеста горчица
Начин на приготвяне:
Ябълката се обелва, почиства се от семките и се реже на тънки лодки.
Лукът се обелва и се реже на тънки полумесеци. Картофите се обелват, режат се на тънки шайби и се разбъркват с лука и ябълката.
Заливат се с половината от предварително разтопеното масло. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Изсипват се в тава, като част от ябълките и лука се заделят за отгоре.
Котлетите се овкусяват със сол и черен пипер. Запържват се в останалото масло на висока температура, от всички страни, до златисто.
Поставят се в тавата и се покриват със заделените ябълки и лук. Налива се виното.
Ястието се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Маслото се разбърква с наситнената мащерка и горчицата.
Завива се във фолио за свежо съхранение, като бонбон и се прибира в хладилник, за да стегне.
Пържолите се поднасят с гарнитурата, соса от тавата и маслото.
Прочетете още:
Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути