пилешко филе - 4 броя - 14.29 лв
балсамов оцет - 60 мл - 0.57 лв
зехтин - 25 мл - 0.45 лв
соев сос - 25 мл - 0.20 лв
горчица - 1 с.л. - 0.09 лв
кленов сироп или мед - 2 с.л. - 0.96 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
Нашето сочно пилешко филе на тиган ще спаси вашата вечеря – довечера и всеки път, когато времето не стига за нещо по-сложно, когато се уговорите с приятели за импровизирано гостуване или пък ви се иска просто нещо леко, вкусно и набързо. Само за няколко минути получавате крехко пилешко месо, което не е сухо и безвкусно, а запазва сочността си благодарение на бързата марината от соев сос, кленов сироп (или мед), горчица и зехтин.
При добра организация за час и половина ще сте готови и с основното, и с гарнитурата. Забърквате маринатата за апетитното и сочно пилешко филе на тиган, потапяте месото в нея и го оставате да се маринова. Пред това време измивате зеленчуците за салатата, нарязвате ги и подреждате масата. Месото нека остане за накрая, за да е топло, когато го поднесете. В идеалния случай директно от тигана на масата.
Пухкаво картофено пюре, печени или пържени картофи са подходяща гарнитура, стига да разполагате с време за тях. Ако ли не, хрупкави пресни зеленчуци ще свършат чудесна работа. Може да забъркате бърза разядка на основата на сирене и да препечете филийки хляб. За разкош ги намажете със зехтин и риган – леко гръцко намигване. Така обикновеното сочно пилешко филе на тиган се превръща в центъра на малко угощение.
Десерт? Може и без него, но ако държите да останете на вълна леко, бързо и здравословно, цедено кисело мляко със сладко от боровинки или пък пресни боровинки ще бъде съвършеният финал.
- В купа смесете соевия сос, зехтина, кленовия сироп, горчицата, солта и черния пипер и разбъркайте добре.
- Изтънете пилешките филета с чук за месо. Потопете ги в маринатата и натиснете, така че да ги покрие изцяло. Приберете в хладилника за един час.
- Загрейте тиган на умерена температура и изпечете без мазнина филетата по 4-5 минути от всяка страна. Накрая добавете от маринатата, обърнете още 1-2 пъти, извадете и поднесете.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.