Руло "Стефани"

Една кулинарна класика

Руло "Стефани"
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Руло Стефани е класическо за българската градска кухня ястие от кайма и с пълнеж от сварени яйца и зеленчуци и вероятно има унгарски произход.

Необходими продукти за 4 порции:

500 г телешка кайма
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. чубрица
2 филии сух бял хляб без кората
150 мл прясно мляко
1 ч. л. кимион
1 сурово яйце
сол и черен пипер на вкус

За пълнежа:

1 морков
100 г целина
2 сварени кокоши яйца или 6 пъдпъдъчи
1 ч. л. масло
100 г консервирани гъби
2 кисели краставички
1 белтък за намазване
2 с. л. галета за поръсване
2 с. л. настърган кашкавал

За соса:

1 с. л. сушени гъби - манатарки, челядинки и др.
100 г печурки
1 с. л. масло
1 с. л. брашно
1 с. л. сметана, по желание
сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Хлябът се залива със студеното мляко, оставя се да постои 4-5 мин. Каймата се омесва с лука, чесъна, магданоза, чубрицата, яйцето, смачканият хляб заедно с млякото, кимиона, сол и пипер на вкус. Каймата се оставя да постои 30 мин. на хладно.

2. Морковът и целината за пълнежа се нарязват на пръчици. Слагат се да се задушат в сгорещеното масло с 1 с. л. вода за 4-5 мин.

3. Лист от прозрачно фолио се намокря с вода и върху него се разстила каймата на пласт от 1,5 см. През няколко сантиметра се разпределят задушените зеленчуци, целите гъби, срязаните на половини сварени яйца и краставичките, нарязани на пръчици. С помощта на фолиото се навива на руло. Фолиото се отстранява и рулото се поставя в тавичка за печене, намазана с олио.

4. Рулото се намазва с белтъка и се поръсва с галетата. Слага се да се пече във фурна, загрята до 200° С около 30 мин. Поръсва се с кашкавала и се запича за още 3-4 мин.

5. За соса сушените гъби се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят да постоят 20 мин. Нарязват се на ситно. Печурките се нарязват на фини резенчета.

6. В сгорещеното масло се запържват нарязаните печурки за 2-3 мин. Когато останат на мазнина, се слага брашното, разбърква се и се прибавят сушените гъби заедно с водата, в която са киснали. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус и накрая се добавя по желание 1 с. л. сметана или лимонов сок.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти