Печено пиле с лимоново-маслен сос

Да запалим огъня с Нико Рейнолдс

5 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

1 цяло пиле
шепа семена кориандър
3 дафинови листа
1 глава чесън
2 стръка розмарин
морска сол
За соса:
6 лимона, сок
2 лимона, кора
3 с.л. счукан черен пипер
2 с.л. семена кориандър
шепа пресен естрагон
3 с.л. ябълков оцет
5 стръка мащерка
1 пълна с.л. меко масло
2 с.л. мед

Печеното пиле и ломонът са страхотна комбинация, затова по всяко време от годината можете да заложите на тази свежа и лесна рецпепта, предложена от 24 Kitchen.

Начин на приготвяне:

1. Сипете вода в тенджера (колкото да покрие пилето) и добавете по 60 г морска сол на 1 литър вода. Добавете семената кориандър, дафиновите листа, обелените скилидки чесън и цели стръкове розмарин. Щом солта се разтопи, дръпнете от огъня и оставете водата напълно да изстине.

2. Поставете цялото пиле в маринатата и оставете да престои в хладилник за 1 час. Прехвърлете пилето в съд с чиста студена вода за 15 минути. След това го подсушете добре с кухненска хартия.

3. Отрежете връхчетата на крилцата, изрежете трътката. Обърнете пилето и направете разрез по гръбнака му. Обърнете, разтворете пилето като пеперуда и довършете изрязването на гръбнака, като го отстраните напълно. След това натиснете със сила надолу, за да счупите ядеца.

4. Поставете пилето с гърдите нагоре, по средата на загрята скара. Въглените трябва да са избутани по външния ръб на барбекюто. Поставете капак и печете 1 час.

4. За соса смесете в купа лимоновия сок, фино настърганата лимонова кора, меда, нарязаните на ситно естрагон и мащерка, оцета, маслото и предварително счуканите в хаванче семена кориандър и зърна черен пипер. Разбъркайте много добре.

5. Обърнете пилето и го намажете с 2 с.л. от соса. Поставете капака отново и печете още 30 минути или докато вътрешната му температура достигне 75 градуса. След това прехвърлете пилето в чиния, върху лист алуминиево фолио. Намажете пилето отново със соса и го завийте добре. Оставете да почине 20 минути.

6. Нарежете пилето на парчета и го сервирайте с гарнитури.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти